‘Tρέχουν να προλάβουν’ την αξιολόγηση
Αγώνας δρόμου για συμφωνία ως το Eurogroup της Παρασκευής. Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών όσο ο χρόνος πιέζει. Διαπραγματεύσεις αλά ευρωπαϊκά σήμερα εν αναμονή της έλευσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Κορυφώνεται η αγωνία τα επόμενα 24ωρα. Που ποντάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση
- 19 Απριλίου 2016 09:29
Με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως το κρίσιμο Εurogroup της Παρασκευής, ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Οι επαφές της σημερινής ημέρας θα είναι καθαρά… ευρωπαϊκές, αφού η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, καταφτάνει το βράδυ από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα και επομένως θα είναι διαθέσιμη από αύριο.
Το σημερινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαφών αναμένεται να θέσει τις βάσεις για μια διαπραγμάτευση – εξπρές ως τα τέλη της εβδομάδας, με αβέβαιο ωστόσο αποτέλεσμα, καθώς οι δανειστές δεν συμμερίζονται τη θέση της κυβέρνησης πως όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει ως την Παρασκευή.
Στην πραγματικότητα ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς είναι πολύ λιγότερος, αφού οι διαβουλεύσεις θα πρέπει το αργότερο ως την Πέμπτη να έχουν λάβει τέλος, καθώς την ημέρα εκείνη θα πρέπει να αναχωρήσουν για το Άμστερνταμ όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup της Παρασκευής.
Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει όχι μόνο να οριστικοποιήσουν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016 – 2018, αλλά και να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τα συμπληρωματικά μέτρα των 3 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, τα οποία και θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Ο στόχος για συμφωνία ως την Πέμπτη – και επικύρωσή της στο Eurogroup της Παρασκευής – φαντάζει ήδη άπιαστο όνειρο, δεδομένου ότι μετά τις πολύμηνες πλέον διαβουλεύσεις, κυβέρνηση και δανειστές εξακολουθούν να κινούνται σε τελείως διαφορετικά μήκη κύματος ακόμη και στα πιο καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Ενδεικτικό είναι ότι η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία ως τα τέλη της εβδομάδας, ενώ το Βερολίνο τη μεταθέτει ως το Πάσχα. Η κυβέρνηση επιμένει να ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος κι όμως η Γερμανία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Και όλα αυτά χωρίς καν να υπολογιστούν οι διαφωνίες για τη συμμετοχή και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αν και διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις Αθήνας και θεσμών, προειδοποίησε πως για να υπάρξει συμφωνία απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη.
Μπροστά σε αυτό το θολό τοπίο και αναζητώντας πολύτιμα όπλα στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει “ποντάρει” πολλά στη Eurostat, η οποία την Πέμπτη – μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ – αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά το εφεδρικό πακέτο μέτρων, το οποίο η Αθήνα θα επιχειρήσει να αντικρούσει εάν η Eurostat επιβεβαιώσει την ύπαρξη πλεονάσματος, οι πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνει παρεμβάσεις – φωτιά.
Μεταξύ των συμπληρωματικών μέτρων που προτείνουν οι δανειστές συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ (μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 24%), κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, θέατρα, βιβλία, εφημερίδες, νέες περικοπές στις συντάξεις, πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς και μεγάλο “μαχαίρι” του αφορολόγητου ορίου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, η κυβέρνηση εμμένει πως το αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, μετά την ήδη καθοδική “προσαρμογή” του στις 9.091 ευρώ.
Κι όμως οι Ευρωπαίοι επανήλθαν με νέα αντιπρόταση, η οποία προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία.
Το τι θα προχωρήσει και τι όχι από όλη αυτή τη νέα φοροκαταιγίδα, μένει να φανεί τα επόμενα 24ωρα…