Τρίτη και ‘φαρμακερή’ για το Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου. Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός
Στο προσκήνιο και πάλι το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς προκηρύχθηκε ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός από το 2003, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες
- 21 Νοεμβρίου 2015 17:02
Μετά από 12 χρόνια αδράνειας, εμπλοκών, καθυστερήσεων και δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς (το 2006 και το 2009), το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Την Παρασκευή (20/11) προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων να είναι η 31η Μαρτίου 2016.
Η επένδυση, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει σε βάρος 10ετίας περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στον τομέα των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το δημόσιο
Στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης. Το ποσοστό ορίζεται με μαθηματικό τύπο, ενώ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου από την επένδυση το οποίο είναι:
-Για τα πρώτα 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου, ύψους 500.000 ευρώ ετησίως.
-Από το 13ο χρόνο και έως το τέλος της παραχώρησης προβλέπεται εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου ύψους 1.500.000 ευρώ ετησίως
Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει:
* Το χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Έκταση και εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.
* Tο σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. Σημειώνεται ότι, προβλέπεται επόμενος διαγωνισμός, όταν ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα για τη σιδηροδρομική λειτουργία.
Επιπροσθέτως, η έκταση ανάπτυξης του νέου Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου διαθέτει:
* Oδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και
* Σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).
Σπίρτζης: Η Ελλάδα θα αναδειχτεί βασική πύλη διακίνησης εμπορευμάτων στην Ευρώπη
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε: “Η δημιουργία του νέου Εμπορευματικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας στο Θριάσιο Πεδίο θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας μας, ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
Παράλληλα προωθούμε την ανάπτυξη και άλλων νέων οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων σε περιοχές σημαντικής εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε πύλες εισόδου της χώρας. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου εμπορευματικών κέντρων στην ελληνική επικράτεια αποτελεί κεντρική και στρατηγική επιλογή μας.
Οι βασικοί λόγοι αυτής της επιλογής μας είναι:
Αναδεικνύουμε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Θέση που παρέχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη τόσο του τομέα διαμετακόμισης εμπορευμάτων, όσο και της λειτουργίας της χώρας μας, ως εμπορευματικής πύλης, για την μεταφορά εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη και τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διασφαλίζουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ταυτοχρόνως μείωση του κόστους μεταφορών, άρα και της μείωσης του κόστους των προϊόντων, συμβάλλοντας στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”.
Πολλαπλά οφέλη
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε, επίσης, ότι τα οφέλη από τη νέα επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα:
*Προσφέρει σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα στο ελληνικό δημόσιο.
* Αλλάζει θετικά το επενδυτικό τοπίο και δημιουργώντας ένα νέο επενδυτικό κλίμα, συνεισφέροντας σημαντικά στη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας μας.
* Η Ελλάδα καθίσταται παράγοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και αποκτά δεσπόζουσα θέση στη νοτιανατολική Ευρώπη, στο τομέα των μεταφορών .
* Δίνεται ώθηση στις μεταφορές εμπορευμάτων, μέσω του σιδηροδρόμου.
* Δημιουργείται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.
* Υποστηρίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ενισχύεται η εξωστρέφεια της Οικονομίας.
*Αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο, το τοπίο των μεταφορών στη χώρα.
* Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων συνδυαστικών μεταφορών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται υποστηρικτικά.
Επίσης το νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο αναμένεται να προσελκύσει βιομηχανικές επενδύσεις και δραστηριότητες από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις του εξωτερικού, με επιπλέον οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.