Τροχάδην για αξιολόγηση

Τροχάδην για αξιολόγηση
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Μέλημα του ΥΠΟΙΚ μέχρι τις 13 Οκτωβρίου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε μέτρα που "αναβλήθηκαν". Ποιες παρεμβάσεις ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Αν ο στόχος επιτευχθεί, θα ξεκινήσει αμέσως και η τρίτη αξιολόγηση. Τα δύσκολα θέματα που περιλαμβάνει

Χρονόμετρο 21 ημερών βάζει σε όλους το οικονομικό επιτελείο ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντόπισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια.

Μέλημα του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο συντονιστής της προσπάθειας της αξιολόγησης, είναι μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου που ξεκινά η σύνοδος του ΔΝΤ, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε μέτρα που «αναβλήθηκαν» κατά την δεύτερη αξιολόγηση λόγω του βάρους που δόθηκε στα μέτρα και τα αντίμετρα για την διετία 2019 -2020.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν παρεμβάσεις όπως:

Η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου που παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθυστερεί και έχει δοθεί μια τελευταία άτυπη προθεσμία μέχρι και το τέλος του μήνα για να ολοκληρωθεί. Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 52 .000 που έχουν φτάσει σήμερα

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που «έχασε» την προθεσμία του Ιουνίου για ολοκλήρωση κατά το 10%. Η νέα προθεσμία είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ωστόσο στα μέσα του επόμενου μήνα θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

– Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι και η εφαρμογή των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο ειδικά στο σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.

Στα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συνολικές οφειλές σε φόρους, εισφορές, δάνεια και προμηθευτές σε 120 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το θέμα αυτό προχωρά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

– Στο πεδίο «κόκκινα δάνεια» τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν επιτάχυνση και στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών η οποία ενώ ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο αναβάλλεται για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Η «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών αναπηρικών στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σε αυτά τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Το πακέτο των παρεμβάσεων στην αγορά και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος όπου εκκρεμούν αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού των φαρμακείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας που καθυστερούν από πέρσι.

Ο στόχος είναι η Αθήνα να είναι έτοιμη σε όλα αυτά τα θέματα πριν την φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου. Κατά την διάρκεια της συνόδου το θέμα της Ελλάδας θα είναι ψηλά στην ατζέντα και για τους ανθρώπους του Ταμείου αλλά και για τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών που θα είναι παρόντες. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι στις συζητήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν αναφορές για καθυστερήσεις και «ιδιοκτησία» του προγράμματος που θα πρέπει να αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η τρίτη αξιολόγηση

Αν ο στόχος επιτευχθεί και οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης κλείσουν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου τότε θα ξεκινήσει επισήμως και η τρίτη αξιολόγηση που έχει σχετικά λίγα δύσκολα θέματα.

Το πρώτο αυτό είναι ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2018 για τον οποίο υπήρχαν κάποιες ανησυχίες και το Eurogroup του Ταλίν λόγω της υστέρησης των εσόδων τον Ιούλιο και των Αύγουστο. Θα μεσολαβήσουν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία δίνουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα διορθώνουν σημαντικά την εικόνα. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά τις αμφιβολίες του ΔΝΤ που δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί με τα υφιστάμενα μέτρα να πετύχει τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα θα είναι κάποιες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές σε ψηφισμένα νομοσχέδια παρότι αφορούν εκ των προτέρων συμφωνημένα μέτρα όπως η εξαγοράς πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, και κάποιες φοροαπαλλαγές που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να παραμείνουν σε ισχύ.

Δύσκολο θέμα θα είναι και η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών και ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Πάντως σε αυτό το θέμα η Αθήνα θα έχει την συμμαχία και της ΕΚΤ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θέση τους είναι ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Τέλος δύσκολο από πλευράς προθεσμιών θα είναι η σύσταση και λειτουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και η προώθηση αποκρατικοποιήσεων-ορόσημο όπως για παράδειγμα αυτή του Ελληνικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα