Τσακαλώτος: Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες πριν το νέο crash test. Σε σωστό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα

Τσακαλώτος: Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες πριν το νέο crash test. Σε σωστό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα
Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στην Ελλάδα τον περιμένουν οι επικεφαλής των δανειστών. Μάχη με τον χρόνο για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Σε καλό δρόμο κινείται το ελληνικό πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την άφιξη του το πρωί της Τρίτης στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin).

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Δευτέρας, συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα για το οποίο απαιτείται ολοένα και λιγότερος χρόνος, το οποίο, ο υπουργός, χαρακτηρίζει «καλό σημάδι».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «συζητήσαμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα και για όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα. Νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες (όπου βρίσκεται για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin), o κ. Τσακαλώτος θα έχει μπαράζ επαφών.

Το απόγευμα της Τρίτης θα έχει στο Ευρωκοινοβούλιο συναντήσεις με:

– Τον πρόεδρο της ECON (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) Roberto Gualtieri.

-Τα μέλη της ECON από την Ομάδα των Πρασίνων και από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (ξεχωριστές συναντήσεις).

Ο υπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με την Gabriele Zimmer, πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL)​, τη  Maria João Rodrigues από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και την Sylvie Goulard από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Ακόμη, ο υπουργός θα μιλήσει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρεια Πράσινη Αριστερά ​ (GUE/NGL)​.

Τα δύσκολα τον περιμένουν στην Αθήνα

Τα δύσκολα περιμένουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα, καθώς μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες τον περιμένουν οι επικεφαλής των δανειστών για μια διαπραγμάτευση – εξπρές, λίγες μόλις ώρες μετά το νέο τελεσίγραφο του Eurogroup για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα.

Υπό το ασφυκτικό βάρος του χρόνου που τρέχει, η κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που αφορά στη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση της οποίας ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή για το πιο… γρήγορο check up της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να κινείται στον σωστό δρόμο, στην κατεύθυνση υλοποίησης των προαπαιτούμενων, με τη μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται, όπως είναι φυσικό, στο μείζον θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Βάσει των τελευταίων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, η ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα προγραμματίζεται για τις 18 Δεκεμβρίου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και να μην κινδυνεύσει να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (καθώς η εκταμίευσή της δεν πρέπει να μετατεθεί χρονικά για μετά το τέλος του 2015).

Η μεγάλη μάχη όμως της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν βρίσκεται στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Αθήνα και θεσμοί – και πολύ περισσότερο οι τελευταίοι – έχουν ήδη περάσει στην επόμενη μέρα, η οποία περιλαμβάνει το άνοιγμα μεγάλων θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Χρονικά, ο διάλογος για τα πιο γκρίζα και δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης τοποθετείται στις αρχές του 2016, με τον Ιανουάριο να μετεξελίσσεται σε μήνα – ορόσημο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα