Τσακαλώτος: “Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ατολμία της ΝΔ να ψηφίσει το άρθρο 56, που σκοπό είχε, όπως τόνισε, «να σπάσουμε την οικογενειοκρατία, να περιορίσουμε τις θητείες των βουλευτών και υπουργών».
- 22 Φεβρουαρίου 2019 12:55
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την ανακοίνωση της ΝΔ σε συνέχεια της συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ευχαριστούσε «για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος -μιλώντας στη διάρκεια ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης στην Καβάλα, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για ατολμία της ΝΔ να ψηφίσει το άρθρο 56, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για τη θητεία των βουλευτών, που σκοπό είχε, όπως τόνισε,«να σπάσουμε την οικογενειοκρατία, να περιορίσουμε τις θητείες των βουλευτών και υπουργών».
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«ακόμα δεν το γνωρίζουμε» για να συμπληρώσει χαριτολογώντας «περισσότερα γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας, παρά εγώ για το ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».
Πώς μπορούσε η Αριστερά να αντιμετωπίσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που πήγαιναν στις εκλογές με εκατομμύρια;
Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην υπόθεση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου και είπε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων και τα ανταλλάγματα που λάμβαναν τότε τα δυο μεγάλα κόμματα, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «αυτό ήταν η καρδιά του πελατειακού συστήματος, γιατί πάντα χρειαζόταν το πελατειακό σύστημα ακόμα και για τα μικρά, όπως να βγει πιο γρήγορα μια σύνταξη, όχι μόνο για τα μεγάλα έργα ή τις φαρμακευτικές. Ήταν ένα σύστημα ατομικό στο οποίο κανένας άλλος δεν μπορούσε να παίξει μπάλα. Πώς μπορούσε η Αριστερά, που έπαιρνε 2%, 3% και 4% να αντιμετωπίζει αυτά τα δυο κόμματα που πήγαιναν στις εκλογές με τα εκατομμύρια; Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους με χρήματα που δεν ήταν δικά τους γι’ αυτό και δεν μας ήθελαν στην κυβέρνηση, γι’ αυτό έβαλαν νάρκες στο τέλος του 2014, γι’ αυτό άφησαν άδεια ταμεία, γι’ αυτό δεν έκλεισαν την αξιολόγηση».
“Στόχος μας»,τόνισε ο κ. Τσακαλώτος,«είναι να θωρακίσουμε σωστά το πολιτικό σύστημα, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Να φτιάξουμε ένα πολιτικό σύστημα που δεν επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες, γιατί αν δεν υπήρχε η κρίση, δεν θα είχε σπάσει αυτό το κλειστό σύστημα των δυο κομμάτων και με τα χρήματα που είχαν. Χρειάστηκε μια κρίση, χρειάστηκε ο ελληνικός λαός να χάσει το 27% του ΑΕΠ, για να μπορεί να σπάσει αυτό το σύστημα, συμπλήρωσε.
Αναφορά έκανε ο υπουργός και στα επιτεύγματα ανά τομέα, που όπως είπε έχει επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, την οικονομία, τη γεωργική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα. Τόνισε, μάλιστα τις προσπάθειες που κατέβαλε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης ώστε ν’ αλλάξει αναπτυξιακή κατεύθυνση το ΕΣΠΑ, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια προτάσεων για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Υπογράμμισε ακόμα ότι επιβάλλεται να εξεταστεί η φύση της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημειώνοντας «για το λόγο αυτό καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια».
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται τη Δράμα, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.