Τσακαλώτος: Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς

Τσακαλώτος: Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς
Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Σύνθετο πρόβλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος της κυβέρνησης να προστατευθούν οι μέτοχοι

Σαφές μήνυμα πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί και έγκαιρα αλλά και επιτυχώς απέστειλε, από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως αρχικά πρέπει να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και κατόπιν να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση πλέον βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση ενόψει της αξιολόγησης, μετά τις οργανωτικές αλλαγές που σημειώθηκαν.

Έχουμε σημαντικές μάχες να δώσουμε, συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος ενδεικτικά στα θέματα των κόκκινων δανείων, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων.

Χρειάζεται πολιτική καμπάνια, τόνισε, για να παραδεχθεί επίσης πως υπάρχει πρόβλημα και με τον ΦΠΑ στα νησιά και με τη φορολογία των αγροτών.

Σύνθετο πρόβλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε πως συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ωστόσο πρέπει να τελειώσει γρήγορα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, να προστατευθούν οι μέτοχοι, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε όχι.

Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ο υπουργός δήλωσε πως ίσως μια επιλογή να είναι “να υπάρξει λύση σε άμεση σύνδεση με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων”.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η διεθνοποίηση του χρέους

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο ότι κατόρθωσε να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου πως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα λυθεί το πρόβλημα.

Οι προηγούμενοι έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και είχαν αόριστες ελπίδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση και συμμαχίες, σημείωσε για να εξηγήσει πως “αν υπάρξει λύση για το χρέος, βραχυπρόθεσμα θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση και δεν θα υπάρχει φόβος πια”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε πως σύντομα θα γίνει άρση των capital controls, παραδεχόμενος πως οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο του 2015 είναι ευοίωνες.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τη σταθερότητα, συμπλήρωσε, για να επισημάνει ακόμη πως “Θέλουμε σταθερότητα για να υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο”.

“Οι αριστεροί άνθρωποι μπαίνουμε στην κυβέρνηση για να κάνουμε ριζοσπαστικά πράγματα, αλλιώς θα χάσουμε τη μπάλα”, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων σημαντικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα