Τσακαλώτος: Μια έγκαιρη συμφωνία για το χρέος θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα
Μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης ο χρόνος. Με πολιτικό σήμα των δανειστών μπορεί η χώρα να αλλάξει σελίδα. Ηχηρά μηνύματα στους Ευρωβουλευτές, στο παρά ένα της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα
- 30 Μαρτίου 2016 18:56
Ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης, αλλά και ευρύτερων κυβερνητικών στόχων βρέθηκαν στο «μενού» της συζήτησης που είχαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Από τη συζήτηση δεν έλειψε και το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει την ανάγκη να ανοίξει άμεσα η συζήτηση ώστε να κατορθώσει η Ελλάδα να γυρίσει, το συντομότερο δυνατό, σελίδα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους δανειστές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έτσι, σημείωσε, θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά ελάχιστα 24ωρα πριν την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί – και δη να ολοκληρωθεί – η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ελλάδα και δανειστές μπορεί να κατέληξαν σε συμφωνία πως για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016 – 2018 απαιτούνται μέτρα 3% του ΑΕΠ, όμως ο προσδιορισμός των μέτρων αυτών αποτελεί τη δυσκολότερη «εξίσωση».
Τις πικρές αυτές αλήθειες επιβεβαίωσε την Τρίτη, μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας πως για να ξεπεραστεί το μεγάλο «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ – αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ – τα οποία επιμερίζονται ως εξής:
– τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
– τα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων
πηγή φωτογραφίας: sooc