Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ροκανίζει το χρόνο

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ροκανίζει το χρόνο
Greeces Finance Minister Euclid Tsakalotos meets the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici in Brussels, Belgium on Jan. 12, 2017. / 12 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κατηγορώντας το ότι σκόπιμα πιέζει για μέτρα την Ελλάδα, άλλα όχι και τους Ευρωπαίους για το χρέος, παρατείνοντας την αβεβαιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν ξεκαθάρισε αν το αφορολόγητο είναι στα μέτρα που σκοπεύει να νομοθετήσει, ενώ παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση έχει αδικήσει τα μεσαία στρώματα (Vid)

Δεν πιστεύει κανείς ότι την διαπραγμάτευση την καθυστερεί η Ελλάδα. Το ΔΝΤ ροκανίζει το χρόνο και αρνείται να πάρει τις αποφάσεις του είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξή του στον Ant1.

Απαντώντας στην βασική ερώτηση για το αν θα έχουμε απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε πολιτική συμφωνία για το όλα τα ανοιχτά τα θέματα. «Είμαστε σε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Επιδιώκουμε μια πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το χρέος» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι μια γρήγορη απόφαση χωρίς εκατέρωθεν υποχωρήσεις θα σήμαινε για την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα χωρίς να εξασφαλίσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Απέφυγε όμως να πει καθαρά αν στα μέτρα που εξετάζονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι και η μείωση του αφορολόγητου.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το ρόλο του ΔΝΤ. Στην υπόμνηση του παρουσιαστή Νίκου Χατζηνικολάου των δηλώσεων της κ. Λαγκάνρτ ότι δεν θα γίνουν εξαιρέσεις για την Ελλάδα και ότι οι αριθμοί θα πρέπει να βγαίνουν τόνισε: “Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα χωρίς όμως να υπάρχει πίεση για το χρέος. Το ΔΝΤ δικαιούται να λέει ότι θέλει. Εγώ όμως δεν δικαιούμαι να λέω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι 2%, ενώ το Ταμείο λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μόνο 1,,5% του ΑΕΠ το 2018 ;» είπε για να προσθέσει: «Λέω, λοιπόν, ότι η κ. Λαγκάρντ μπορεί να είναι όσο σκληρή θέλει με εμένα αλλά να είναι όσο θέλει να είναι το ίδιο σκληρή και με τους Ευρωπαίους για το χρέος Το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει μια απόφαση Δεν συγχωρείται να ροκανίζει το χρόνο και να μην ξεκαθαρίζει την θέση του».

Όπως τόνισε ο υπουργός μερικές χώρες του Eurogroup θέλουν να είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. «Αρα Commission και ΕΚΤ θα πρέπει να αναζητήσουν ένα τρόπο να είναι μέσα και το ταμείο» συμπλήρωσε ο υπουργός θέλοντας να εξηγήσει την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όπως είπε θα είναι υποστηρικτική στις ελληνικές θέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών για απάντηση από την ελληνική πλευρά και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι περισσότεροι θέλουν να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι παίχτες που δεν θέλουν την επανάληψη του 2015» ανέφερε.

Αδικήσαμε τα μεσαία στρώματα

Ο υπουργός τόνισε ότι ένα μέρος της καθυστέρησης οφείλεται και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση εντός από τα μέτρα λιτότητας που την πιέζουν να πάρει θέλει να περάσει και κάποια μέτρα ελάφρυνσης για τα μεσαία στρώματα που παραδέχθηκε ότι έχουν αδικηθεί.

«Τα μεσαία στρώματα τα οποία έχουμε αδικήσει. Είχαμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη δεν είχαμε περιθώρια να κάνουμε κάτι άλλο για τους υπόλοιπους” είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απάντησε επίσης και στα επιχειρήματα του διοικητή της ΤτΕ νωρίτερα στην Βουλή αλλά και του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη για την περικοπή δαπανών αντί της επιβολής νέων φόρων.

«Μπορώ και εγώ να πω ότι θα κόψω του φόρους όπως το λέει ο Μητσοτάκης. Αλλά να μου πει πως θα καλύψει τις δαπάνες για την Υγεία την Παιδεία» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Και ο κ. Στουρνάρας ο οποίος ήταν υπουργός στην Κυβέρνηση Σαμαρά να μου πει ποιες δαπάνες θα κόψει».

Ο κ. Τσακαλώτος κάλυψε το Πρωθυπουργό για τη δήλωση του ότι η Κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα τονίζοντας ότι “δεν θα μπορούσε να πει κάτι παραπάνω εν όψει διαπραγμάτευσης”, ενώ δήλωσε έτοιμος να πάρει οποιοδήποτε κόστος φτάνει να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα