ΤτΕ: Ολοκληρώνονται τα τετ α τετ Στουρνάρα – τραπεζιτών για την BadBank
Κλείνει αύριο ο κύκλος των κατ’ ιδίων παρουσιάσεων της BadBank από τον Γ. Στουρνάρα προς τις διοικήσεις των τραπεζών. Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις. Κλειστά κρατά ακόμη τα χαρτιά της η Κυβέρνηση.
- 15 Οκτωβρίου 2020 06:39
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώνεται αύριο η παρουσίαση της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία BadBank προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας μαζί με το επιτελείο του ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν παρουσιάσεις της BadBank με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Eurobank και της AlphaBank Φ. Καραβία και Β. Ψάλτη την περασμένη εβδομάδα και τις ολοκληρώνουν αύριο με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας Χρ. Μεγάλου και Π. Μυλωνά. Για την πρόταση της ΤτΕ ενημερώθηκε αναλυτικά και η διοίκηση της AtticaBank.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι λόγω του κορονοϊού έρχεται μια νέα γενιά Κόκκινων Δανείων και αν δεν ληφθούν τώρα γενναίες αποφάσεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται χωρίς το τραπεζικό σύστημα να είναι σε θέση να λειτουργεί ουσιαστικά, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της ΤτΕ έχει στείλει ήδη την πρόταση του τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντηση, ενώ και οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης πριν «ανοίξουν τα χαρτιά τους»
Ωστόσο ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών κατά την διάρκεια του 3ο AthensInvestmentForum για την πρόταση Σουρνάρα απάντησε ότι η «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συγκεκριμένες συστημικές λύσεις υπό όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν το κράτος», ενώ και οι τραπεζίτες στην ίδια εκδήλωση τόνισαν ότι η πρόταση «βρίσκεται» στη σωστή κατεύθυνση.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεκινήσει δυναμικά την παρουσίαση της πρότασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης. Ήδη πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΚριστίνΛαγκάρντ, υποστηρίζει την ίδρυση, σε εθνικό επίπεδο, «κακών τραπεζών» που θα απορροφήσουν «κόκκινα» δάνεια, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για μια νέα γενιά προβληματικών δανείων στην ευρωζώνη, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Το σχέδιο της ΤτΕ
Με βάση την πρόταση της Τράπεζας στην Ελλάδος, στο σχήμα θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια έως 45 δις ευρώ και συνδυάζεται με μείωση του αναβαλλόμενου φόρου που ανέρχεται σε 15,5 δις ευρώ και αποτελεί σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. η πρόταση προβλέπει τη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα είναι χαμηλό με στόχο να καλύψει τις άμεσες λειτουργικές δαπάνες σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά. Οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάσουν σε αυτό το σχήμα τα κόκκινα δάνεια που θα έχουν στους ισολογισμούς τους σε εθελοντική βάση και, ανάλογα με τη στρατηγική κάθε τράπεζας, η μεταβίβαση μπορεί να γίνεται σταδιακά.
Η μεταβίβαση των δανείων θα γίνεται στη λογιστική αξία στην οποία οι τράπεζες έχουν εγγράψει αυτά τα δάνεια στα βιβλία τους. Σε αυτή τη φάση τα κόκκινα δάνεια θα εξακολουθούν ακόμη λογιστικά και εποπτικά να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Έναντι των χαρτοφυλακίων που μεταβιβάζουν οι τράπεζες θα λαμβάνουν ομόλογα της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει στη συνέχεια να τα τιτλοποιήσει, δηλαδή να τα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές. Η μεταβίβαση θα γίνει σε τιμές αγοράς.
Το σχέδιο προβλέπει την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Το ύψος της κρατικής εγγύησης δεν είναι καθορισμένο και θα αποτελεί απόφαση του Δημοσίου, με βάση και τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει. Η συμμετοχή του, δηλαδή η εγγύηση που θα παρέχει, θα είναι μέρος ή το σύνολο της διαφοράς που θα προκύπτει από την πώληση αυτών των δανείων σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το λογιστική αξία βάσει της οποίας οι τράπεζες τα έχουν στα βιβλία τους.
Έναντι της εγγύησης οι τράπεζες θα πληρώνουν στο Δημόσιο προμήθεια με μετρητά. Επιπλέον θα πληρώνουν το Δημόσιο για τη ζημία που θα αναλαμβάνει, συμψηφίζοντας την υποχρέωση από τον αναβαλλόμενο φόρο. Η πληρωμή, δηλαδή ο συμψηφισμός, δεν θα γίνεται εφάπαξ, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό η απώλεια του αναβαλλόμενου φόρου (που μετράει στα κεφάλαιά τους) δεν θα δημιουργήσει άμεσα κεφαλαιακή τρύπα, αλλά θα επιμεριστεί σε πέντε έτη, δίνοντας στις τράπεζες τον χρόνο στις τράπεζες να δημιουργήσουν νέα κεφάλαια από τα κέρδη τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.