ΤτΕ: Θα συνεχιστεί το ράλι των ακινήτων
Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά κατοικίας παραμένουν θετικές, τονίζει η ΤτΕ, αφού βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα παραμείνει έντονο. Η ακτινογραφία δανείων – επιτοκίων.
- 15 Μαΐου 2023 06:19
Συνέχεια και για το 2023 βλέπει στο ράλι των τιμών των ακινήτων η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτίμηση που την στηρίζει κυρίως στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ιδίως για τις λεγόμενες προνομιακές περιοχές της Αττικής.
Όπως επισημαίνεται στη πρόσφατη έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΤτΕ «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά κατοικίας παραμένουν θετικές, αφού βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα παραμείνει έντονο, ιδίως για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά ή για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής».
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών σημείωσε σημαντική αύξηση στη διάρκεια του 2022. Ειδικότερα, συνολικά η μέση αύξηση άγγιξε το 2022 το 11,1%, από 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020.
Εντυπωσιακός ήταν και ο επιταχυνόμενος ρυθμός που κατέγραψε η άνοδο των τιμών από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση των τιμών κατά 9,9% ετησίως κατά το πρώτο τρίμηνο, με το ποσοστό τα επόμενα τρίμηνα να διαμορφώνεται σε 10,4%, 11,7% και 12,2%, αντίστοιχα, έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Μεσοπρόθεσμα, η ΤτΕ σημειώνει ότι πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη για απόκτηση κατοικίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ/Ενοικιάζω») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος, αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών.
Η ακτινογραφία του 2022
Συνολικά οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες κατά την διάρκεια του 2022 ανήλθαν σε 1,1 δις. ευρώ σημειώνοντας αυξηση κατά 42%. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία της ΤτΕ την περίοδο 2005-2007 κατά μέσον όρο εκταμιεύονταν ποσά της τάξεως των 12 δισ. ευρώ ετησίως, νούμερα που δείχνουν ότι η φετινή επίδοση αποτελεί μόλις το 10% των αντίστοιχων εκταμιεύσεων στις περιόδους προ κρίσης.
Για το ίδιο διάστημα, η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν περίπου το 65% της αξίας του προς απόκτηση ακινήτου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζικό δανεισμό, προσεγγίζει το 1,5 δις. ευρώ.
Ωστόσο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η συνολική αξία των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά ακινήτων υπερβαίνει τα 8 δις. ευρώ και αποδίδουν την εκτίμηση αυτή σε δύο δεδομένα. Πρώτον ότι οι εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς θέλουν μέσω τραπεζικού δανεισμού να γίνεται μόλις 1 στις 5 αγοροπωλησίες ακινήτων (άρα οι υπόλοιπες με μετρητά) και δεύτερον ότι οι εισαγώμενες από το εξωτερικό επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν για το 2022 σε 2 δις. ευρώ περίπου.
Μάλιστα τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι μέσω τραπεζικού δανεισμού αποκτήθηκαν κυρίως χαμηλότερης αξίας ακίνητα καθώς στο 4 τρίμηνο χορηγήθηκαν 4.069 δάνεια, μέσης αξίας 82,7 χιλιάδων ευρώ, με το ποσοστό χρηματοδότησης να διαμορφώνεται στο 61% της αξίας. Πρακτικά η επίδοση αυτή μεταφράζεται ότι η μέση αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο με δάνειο διαμορφώθηκε σε μόλις 115.000 ευρώ και μάλιστα υποχώρησε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μέση αξία των κατοικιών που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο κατά το εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκε σε 124.740 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 20% ακριβότερα, έναντι του τέταρτου τριμήνου του ίδιου έτους.
Το πρώτο εξάμηνο, η μέση εκταμίευση διαμορφώθηκε σε 75,6 χιλιάδες ευρώ, ενώ κατά μέσον όρο οι τράπεζες χρηματοδότησαν το 65% της αξίας των ακινήτων που προορίζονταν για ιδιοκατοίκηση.
Μονόδρομος τα σταθερά επιτόκια
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΤτΕ, οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν το 62,9% του συνόλου των νέων δανείων, και οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ 5 και 10 ετών το 15% του συνόλου. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων (σχεδόν 78%) έχει μακρά περίοδο σταθερού επιτοκίου, η οποία προστατεύει τους δανειολήπτες από περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν μόλις το 16,5% του συνόλου των νέων δανείων.
Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα με διάρκεια άνω των πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά 233 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,3%, Ιούνιος 2022: 2%), ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη αυξήθηκε μόνο κατά 76 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,6%, Ιούνιος 2022: 3,9%).
Η μέση διάρκεια στεγαστικού δανείου κατά την έκδοση είναι τα 23 έτη. Το 19,7% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη, το 40,1% από 15 έως 25 έτη, ενώ το 35,2% έχουν διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% πάνω από 30 έτη.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις