Tupperware: Κήρυξε πτώχευση η εταιρεία που γέμισε τα σπίτια μας τάπερ

Διαβάζεται σε 3'
Τάπερ (φωτογραφία αρχείου)
Τάπερ (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τέλος εποχής για την εταιρεία που δημιούργησε τα τάπερ, Tupperware, καθώς κήρυξε πτώχευση. Ένα σύντομο χρονικό.

Η εταιρεία που μας σύστησε τα τάπερ, Tupperware, κήρυξε πτώχευση το βράδυ της Τρίτης (17/9), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, καθώς η ζήτηση των εμβληματικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων κατέγραφε συνεχή πτώση και οι οικονομικές ζημιές της εταιρείας αυξάνονταν.

Οι δυσκολίες της Tupperware επανεμφανίστηκαν μετά από μία σύντομη ανάκαμψη που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο περισσότερος κόσμος μαγείρευε στο σπίτι και αναζητούσε ολοένα και περισσότερο τα πολύχρωμα και αεροστεγή της.

Ωστόσο, μετά την πανδημίας, η εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών για τη δημιουργία των τάπερ, (πχ. ρητίνη πλαστικού), αλλά και του κόστους εργασίας και μεταφοράς, μείωσε τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.

“Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική θέση της εταιρείας έχει πληγεί σοβαρά από το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον”, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Λόρι Γκόλντμαν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Tupperware είχε ήδη προγραμματίσει την αίτηση πτώχευσης, αφού παραβίασε τους όρους του χρέους της και ήδη έχει προσλάβει για τον σκοπό αυτό νομικούς και οικονομικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Ντελαγουέρ, η Tupperware ανέφερε εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων και εκτιμώμενες υποχρεώσεις ύψους 1 έως 10 δισ. δολαρίων, ενώ ο αριθμός των πιστωτών κυμαίνεται από 50.001 έως 100.000.

Τα τάπερ και οι ιστορικές επιδείξεις στα σπίτια

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1946 από τον χημικό Έρλ Τάπερ και η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του 1950, καθώς οι γυναίκες της μεταπολεμικής γενιάς οργάνωναν “Tupperware πάρτι” στα σπίτια τους για να πουλήσουν δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, αναζητώντας ενδυνάμωση και ανεξαρτησία.

Χρησιμοποιώντας ανθεκτικά κομμάτια πολυαιθυλενίου, που προμηθεύτηκε από την εταιρεία χημικών προϊόντων Ντιπόντ, στην οποία και εργαζόταν, ο Ερλ Τάπερ απομάκρυνε τη σκουριά και τα διαμόρφωσε καλούπια, δημιουργώντας ελαφριά και άθραυστα δοχεία, φλιτζάνια, πιάτα και μπολ.

Κατασκεύασε επίσης αντιασφυξιογόνες μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια έφτιαξε καλύμματα που έκλειναν αεροστεγώς.

Το 1938 ίδρυσε την εταιρεία Tupperware Plastics Company, η οποία εισήγαγε τα πλαστικά τάπερ στα καταστήματα το 1946. Γύρω στο 1948 συνεργάστηκε με την Μπράουνι Γουάιζ, η οποία ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τα τάπερ στα σπίτια μας. Ήταν εκείνη που έπεισε τον Ερλ Τάπερ να αποσύρει τα προϊόντα από τα καταστήματα λιανικής και να τα διαθέτει μέσω κατ’ οίκον παρουσιάσεων.

Σύντομα, τα “πάρτι” με τάπερ έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή, όπως θα θυμούνται και οι παλαιότεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα