Τζίρος 400 δισ. και φοροαπαλλαγές 58,8 δισ. από τα σπίτια και τα δάνεια χρεωμένων πολιτών

Τζίρος 400 δισ. και φοροαπαλλαγές 58,8 δισ. από τα σπίτια και τα δάνεια χρεωμένων πολιτών
Ακίνητα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας "Πρωινή" τα ποσά που "παίζονται" στο εμπόριο των στεγαστικών δανείων και των ακινήτων είναι τεράστια.

Ένα τεράστιο και ατελείωτο «πάρτι» πλουτισμού έχει στηθεί με τα σπίτια και τα δάνεια χρεωμένων πολιτών, το οποίο αθροιστικά φτάνει στα 450 δις. ευρώ! Μπορεί ο αριθμός να σας ακούγεται υπερβολικός, όμως είναι τεκμηριωμένος.

Η εφημερίδα «Πρωινή» παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα τη γνωμοδοτική έκθεση που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης σχετικά με τη νομιμότητα διενέργειας πλειστηριασμών από τους servicers.

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «Υπέρβαση-Βαλέτας» και είναι αποκαλυπτική ως προς τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και τα ποσά που έχουν τζιράρει τα περίφημα funds τα τελευταία επτά χρόνια, μετά την αδειοδότησή τους το 2015.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της και οικονομολόγοι Κυριάκος Τόμπρας και Γεώργιος Βαλέτας, το κατά προσέγγιση ύψος των αναλογούντων άμεσων και έμμεσων φόρων, τελών και δικαιωμάτων που δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2016 μέχρι το 2022 -μέσω της Δευτερογενούς Ελληνικής Αγοράς των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)- και εισφέρθηκαν υπέρ των αγοραστών και των πωλητών των τιτλοποιημένων κατά το Ν. 3156/2003 απαιτήσεων (ΜΕΔ) των Ελληνικών Τραπεζών φτάνει τα 58,8 δις. ευρώ.

Τζίρος 400 δις. από τη μεταβίβαση ακινήτων!

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η συνολική ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται τα funds, ανέρχεται σε περίπου 87 δις€ και συνοδεύεται από εξασφαλίσεις που περιλαμβάνουν 700.000 ακίνητα αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 40 δις.€, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί και αναμεταβιβαστεί από τους εκάστοτε αγοραστές τους τουλάχιστον πέντε (φορές, με αποτέλεσμα, έτσι, η Δευτερογενής Ελληνική αγορά ΜΕΔ, με τις ανωτέρω συναλλαγές αγοραπωλησιών και επαναγοραπωλησιών τίτλων ΜΕΔ, να υπολογίζεται ότι έχει παραγάγει συνολικό κύκλο εργασιών που προσδιορίζεται, κατ’ ελάχιστον, στα 400 δις. ευρώ!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τζίρος των 400 δις. ευρώ συνοδεύεται και από φοροαπαλλαγές 58,8 δις ευρώ, ποσό που –όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης- ισοδυναμεί με το 28% του ΑΕΠ του 2022 ή εναλλακτικά με τις δαπάνες τεσσάρων ετών για τους Μισθούς του Δημοσίου!

Οι σημαντικότερες φοροαπαλλαγές αφορούν τον φόρο μεταβίβασης (12 δις €), τον φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (15,50 δις. €), τα τέλη Χαρτοσήμου (14,4 δις.€), ΕΝΦΙΑ (2,50 δις.€), Δικαιώματα Συμβολαιογράφων (8 δις.€) και Δικαιώματα Ταμείου Νομικών (2 δις. €).

Αξίζει να επισημανθεί πως τα 58,8 δις. ευρώ είναι ενδεικτικό ποσό και όχι περιοριστικό, διότι στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι φόροι για τους οποίους δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία (π.χ. φόρος υπεραξίας, φόρος κεφαλαιποίησης, κ.ά.).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα