Βάλτε τα καλά σας! Βγαίνουμε στις αγορές. Όλη η διαδικασία

Βάλτε τα καλά σας! Βγαίνουμε στις αγορές. Όλη η διαδικασία
Eurokinissi

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Πόσα χρήματα θα επιχειρήσει να αντλήσει. Τι δήλωσαν Στουρνάρας και Τόμσεν (Vid)

Με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ – ποσό, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με βάση τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών – ανοίγει  το πρωί της Πέμπτης, το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, την επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». ‘Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες: Καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης, διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ). Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε». Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».

Στουρνάρας: “Πολύ θετικές εξελίξεις”

 

Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για τις εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, έκανε λόγο για πολύ θετικές εξελίξεις που διαφαίνονται, τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.

Τόμσεν: “Σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα”

Σημαντική εξέλιξη» θεωρεί την «επιτυχημένη έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης την αναγκαιότητα για «αδιάλειπτη υλοποίηση» του ελληνικού προγράμματος «για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης».

Με δήλωση του επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τομσεν, καλωσορίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή στις αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ με δυο εκθέσεις υπογραμμίζει τη «θετική πορεία» της Ελλάδας και τις «ενθαρρυντικές προοπτικές» που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) αναφέρεται ότι Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της τρέχουσας χρονιάς και το 2015 θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) τονίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα