Βαρουφάκης στο BBC: Θα συζητήσουμε με τους δανειστές, δεν θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει
Σε μια συζήτηση με αρκετή ένταση, ο Γ. Βαρουφάκης, εξήγησε τις θέσεις της Ελλάδας, την ώρα που η χώρα μας μοιάζει να έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές της. "Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει μια λογική συζήτηση με τους εταίρους μας" (Vid)
- 31 Ιανουαρίου 2015 06:58
Συνέντευξη στο BBC, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες αφού είχε αφήσει άναυδο τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς μετά τη συνάντησή τους, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να συνεργαστεί με την τρόικα, αλλά μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί τα χρήματα της τελευταίας δόσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά:
“Υποθέστε ότι ένας φίλος σας έρχεται και σας λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, λόγω μείωσης στο εισόδημά του και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα και να τραβάει χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Θα τον συμβουλεύατε να συνεχίσει να το κάνει;”
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, τα τελευταία 5 χρόνια, το οποίοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν.
Διαβάστε ακόμα: Εκτάκτως στο Παρίσι ο Βαρουφάκης
Η δημοσιογράφος επέμενε να πάρει απάντηση στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα δεχθεί άλλα χρήματα από τους εταίρους της και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα του ποιος θα κάνει πίσω πρώτος.
“Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει μια λογική συζήτηση με τους εταίρους μας και να σταματήσει μια κατάσταση που ευνοεί τους αντιευρωπαϊστές και τους φασίστες”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
“Αυτό που λέμε στους εταίρους μας είναι δώστε μας μερικές εβδομάδες για να ετοιμάσουμε μερικές πολύ λογικές προτάσεις, που έχουν ένα στόχο. Να μειώσουν το κόστος αυτής της κρίσης για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη”.
Σε ερώτηση για την μεγάλη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται καθώς και την πτώση των τραπεζικών μετοχών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε “αυτά δεν είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά τα συμπτώματα μιας ασθένειας που συνεχίζεται εδώ και 5 χρόνια”.
Όσον αφορά την περίφημη δήλωση για το ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι “δεν είπα ποτέ ότι δεν θα συζητήσουμε με τους δανειστές μας, είπα ότι είμαστε πρόθυμοι ότι να μπούμε σε διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, ωστόσο δεν θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει εδώ και 5 χρόνια.
Η δημοσιογράφος του BBC, ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, εφόσον ο ίδιος αποκάλεσε σαθρό το θεσμό της τρόικας.
“Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ και αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι θέλουμε πολύ να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές μας. Η τρόικα, που αναφέρετε έχει δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα είναι η τρόικα των θεσμών που την αποτελούν και υπάρχουν και οι εκπρόσωποί της, που έρχονται στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν την αποτυχία του προγράμματος”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως λέγεται, αλλά να τις εμβαθύνει.
Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.
Προς το τέλος της συνέντευξης υπήρξε και ένταση μεταξύ της δημοσιογράφου και του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι “οι απόψεις του είναι θολές” και ο κ. Βαρουφάκης να απαντά ότι αυτό ισχύει για το ρεπορτάζ του BBC όσον αφορά την Ελλάδα.
“Αν με αφήνατε να σας εξηγήσω θα βλέπατε ότι δεν υπάρχει τίποτα θολό στο σχέδιο μας” σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και σε επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν εμπιστεύεται τη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά:
“Ναι την εμπιστεύομαι. Αν δεν με διακόπτατε συνεχώς αγενώς, θα σας είχα πει ότι είχα γράψει ένα άρθρο στην Handelsblatt, περιγράφοντας το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει στην Ευρώπη”.