Βγαίνουν τα “αριθμητήρια” για τις διακοπές – Η δύσκολη οικονομική “εξίσωση” του καλοκαιριού

Βγαίνουν τα “αριθμητήρια” για τις διακοπές – Η δύσκολη οικονομική “εξίσωση” του καλοκαιριού
ISTOCK

Η διάθεση για διακοπές είναι στα ύψη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ωστόσο η ακρίβεια και τα “ψαλιδισμένα” οικονομικά των νοικοκυριών καθιστούν τον προγραμματισμό των ταξιδιωτικών δαπανών μια δύσκολη εξίσωση.

Αντιμέτωποι με πολύ υψηλά κόστη σε σχέση με τις δαπάνες διακοπών είναι οι Έλληνες που σταδιακά, (τουλάχιστον αυτοί που μπορούν με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα να το σκεφτούν), βάζουν τα δεδομένα κάτω και αναζητούν προορισμούς και βέλτιστες λύσεις.

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων, που συμπαρασύρει όλα τα κόστη μεταφορών, αλλά και η ανάλογη εικόνα που υπάρχει σε ενέργεια και πρώτες ύλες έχει πιέσει προς τα πάνω όλον τον “λογαριασμό” που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς σε σχέση με τις ετήσιες διακοπές του.

Μεταφορά, εστίαση και διαμονή συνιστούν τους τρεις βασικούς πυλώνες διακοπών και βέβαια φέτος για καθένα από αυτούς, η δαπάνη θα πρέπει φέτος να είναι προϋπολογισμένη για παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό παρά την προσπάθεια των επαγγελματιών όλων των κλάδων, κατά το δυνατόν, να “κρατήσουν” τιμές ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση.

Δίμηνο αυξήσεων

Ωστόσο παρά τις όποιες προθέσεις η κατάσταση το επόμενο διάστημα αναμένεται δύσκολη καθώς η ακρίβεια αναμένεται να “χτυπήσει” κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανοδική πορεία του γενικού Δείκτη τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο, ενδεχομένως και τον Ιούλιο. Και βέβαια όλο αυτή η τάση αναμένεται να πιέσει το “πακέτο” διακοπών, που ήδη είναι αυξημένο. Στα καύσιμα αυτήν την ώρα οι τιμές κινούνται π.χ. στην Αττική γύρω από το επίπεδο των 2,20 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη, ενώ βέβαια σε καλοκαιρινούς προορισμούς, ειδικά νησιωτικούς, οι τιμές είναι κατά τουλάχιστον 10 λεπτά πιο ψηλά.

Ανάλογα και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι ήδη συντελεσμένες αυξήσεις είναι από 15-22%, ανάλογα με τον προορισμό, ενώ αναμένεται να έρθουν και άλλες, με βάση σχετικές πληροφορίες. Στα, δε, αεροπορικά εισιτήρια, μόνο όσοι έχουν μεριμνήσει για έγκαιρες κρατήσεις, κάτι που βέβαια που ισχύει και για τα ακτοπλοϊκά, μπορούν να ελπίζουν σε σχετικά λογικά κόστη,

Στη, δε, διαμονή, η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι κάπως ανεβασμένη, ωστόσο εδώ το βασικό κριτήριο για τα κοστολόγια των Ελλήνων ταξιδιωτών, είναι η ζήτηση. Ήδη, για πολλές περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό κι έτσι η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη για τον πυρήνα της σεζόν. Αναπόφευκτα αυτό οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω, ειδικά, τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο κι Αύγουστο και για όσους δεν έχουν μεριμνήσει έγκαιρα.

Το κόστος ζωής

Με βάση πάντως την ΕΛΣΤΑΤ ήδη σε σχέση με πέρυσι το μέσο κόστος αγαθών, είτε σχετίζονται με τις διακοπές είτε όχι, είναι ανεβασμένο. Ο πληθωρισμός είναι 10,2 % για το μήνα Απρίλιο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από το μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Ακόμα και σε μηνιαία βάση καταγράφεται ισχυρή έκρηξη των τιμών στην συγκεκριμένη ομάδα με τον δείκτη να σημειώνει τον Απρίλιο αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1% και η ζάχαρη , οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%.

Επίσης τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στερεά καύσιμα (5,3%).

Μεγάλες, εξάλλου, ήταν οι ανατιμήσεις σε: Μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,8%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (16,1%), Κινηματογράφοι- θέατρα (13,9%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (3,3%).

Από μήνα σε μήνα

Ενώ, και μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά, και ειδικότερα σε: Φυσικό αέριο (26,2%), Ηλεκτρισμό (5,3%), Πετρέλαιο θέρμανσης (4,3%), Βενζίνη (1%), Αρνί και κατσίκι (20,7%), Πουλερικά (8%), Χοιρινό (6,5%), Μοσχάρι (6,4%), Γιαούρτι (5,5%), Ψωμί (5%), Λαχανικά κατεψυγμένα (4,6%), Γάλα νωπό πλήρες (4%), Αυγά (3,9%), Λαχανικά νωπά (2,7%), Καφέ (2,6%), Τυριά (2%) και Έλαια και λίπη (1,1%). Ανατιμήσεις υπήρξαν, επίσης, σε: Πακέτο διακοπών (6,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (1,1%), Αυτοκίνητα καινούργια (1,1%) και Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (0,5%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (6,9%), Κρασιά (3,6%), Ζυμαρικά (3,4%), Ψάρια νωπά (2,6%) και Πετρέλαιο κίνησης (1,9%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 10,2% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές βασικών ομάδων αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

-10,9% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

-1,6% στην ομάδα «Ένδυση» και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-35,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

-15,4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

-1,2% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές.

-3,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία. -0,9% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Μειώσεις

Μόνη “ανάσα” δόθηκε από τη μείωση του δείκτη κατά:

-2,7% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Μείωση ΦΠΑ

Πάντως, πέρα από τα προγράμματα “Τουρισμός για όλους” του Υπ. τουρισμού αλλά και τα ανάλογα του Υπ. Εργασίας μια ελπίδα για στήριξη της ζήτησης είναι η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και οι χαμηλοί συντελεστές σε κάποια νησιά του Αν. Αιγαίου, Το μέτρο της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές και τουρισμό θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ και το εξήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα σε επίπεδο τουρισμού θα τα καταφέρει ξανά το 2022.

Στόχος είναι αφενός η στήριξη κλάδων αλλά και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής μας οικονομίας. Βέβαια σε δεύτερο χρόνο από το 2023, θα εξεταστεί και μονιμοποίηση του μέτρου αυτού.

Να σημειωθεί ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους :

1. Μεταφορές όπου είναι στο 13% και καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Το ΦΠΑ στο 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα