Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Εκτός των μέτρων στήριξης για άλλη μια χρονιά οι μικρομεσαίοι

Διαβάζεται σε 3'
ΔΕΘ, φωτογραφία αρχείου
ΔΕΘ, φωτογραφία αρχείου SOOC

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Τη δυσφορία του για όσα (δεν) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Η σχετική ανακοίνωση

Στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια χρονιά, βρέθηκαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δεν άκουσαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κανένα μέτρο άμεσης στήριξης και ελάφρυνσης των ΜμΕ, μέσω της φορολογίας, του περιορισμού του κόστους ενέργειας, της ανάπτυξης εργαλείων και της πρόσβασης στην χρηματοδότηση. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα συνεχίσει να βάλλεται και το επόμενο χρονικό διάστημα, να αγωνίζεται να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό. Επίσης, κανένα μέτρο δεν ακούστηκε για τον περιορισμό της ακρίβειας που βάλει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα.

Από τις 45 παρεμβάσεις, μόνο δύο περιορίζουν το κόστος λειτουργίας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5 για τις επιχειρήσεις), θα δώσει μικρή «ανάσα» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία όμως αφορά μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αντιληφθεί,ότι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, τα οποία ενδέχεται να διογκωθούν το χειμώνα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών ενέργειας. Η καταβολή έκτακτων επιδομάτων και οι μικρές αυξήσεις στις συντάξεις, δεν λύνουν την αδυναμία επιβίωσης των νοικοκυριών. Απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας και του κόστους της ενέργειας.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών, έχει συσσωρεύσει χρέη από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να τα διαχειριστεί. Είναι μια παρέμβαση χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει.

Οι μικρομεσαίοι, μεταξύ άλλων, ζητούν την αναθεώρηση του νέου τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων, με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που τηρούν νόμιμες εργασιακές σχέσεις και την αυστηροποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ενεργοποίηση ακατάσχετου λογαριασμού.

Το Β.Ε.Α και στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την ΔΕΘ, επέμεινε ότι πλέον πρέπει να δοθεί στη μεταποίηση και ιδιαίτερα στην μικρομεσαία επιχείρηση, η προσοχή που της αρμόζει, βάσει και του υψηλού βαθμού συμβολής της, στην εθνική οικονομία. Είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια στέρεη στρατηγική για την εγχώρια μεταποίηση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να περιμένουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη λήψη νέων αναπτυξιακών μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα