Viva Bank: Δάνεια σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη

Viva Bank: Δάνεια σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη
Τράπεζα Shutterstock

Δάνεια μικρής διάρκειας και ποσού σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, από κεφάλαια που θα προέρχονται από επενδυτές και όχι από καταθέτες, προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Καρώνης. Πως θα δίνονται τα δάνεια στους συνεργαζόμενους εμπόρους.

Η χορήγηση δανείων μικρής διάρκειας και ποσού σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο της Viva Bank, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου που παρουσίασε σε εκπροσώπους του Τύπου, ο ιδρυτής της και Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Καρώνης.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα σούπερ – μάρκετ τραπεζικών υπηρεσιών. Δεν θα παίρνουμε καταθέσεις, δεν θα δίνουμε πάσης φύσεως δάνεια τόνισε ο κ. Καρώνης και διευκρίνισε ότι θα παρέχουμε υπηρεσίες πληρωμών στους συνεργαζόμενους εμπόρους – πελάτες μας και θα εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες αυτές με ένα μόνο προϊόν: τη χορήγηση εμπορικής προκαταβολής σε μετρητά από κεφάλαια που θα προέρχονται από επενδυτές και όχι από καταθέτες, είπε ο κ. Καρώνης, δίνοντας ταυτόχρονα και τον ορισμό της neobank.

Σε ότι αφορά στο μοντέλο των εμπορικών δανειοδοτήσεων, το ποσό θα είναι σε συνάρτηση με τον όγκο πληρωμών που διενεργεί ο πελάτης μέσω της Viva Payments, η διάρκεια τους δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ θα λειτουργεί μέσω SPV.

Πως θα δίνονται τα δάνεια

Αναλύοντας τον συγκεκριμένο τρόπο δανειοδότησης ο κ. Καρώνης τόνισε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά σύντομα βήματα:

1Η Vivabank αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης προκειμένου να εγκρίνει το κεφάλαιο κίνησης

2.Εφόσον συμφωνήσει η επιχείρηση, η Τράπεζα – εντός 15 ημερών το ανώτερο – τιτλοποιεί το δάνειο και το μεταβιβάζει στο SPV.

3.Το SPV είναι αυτό που τελικά δίνει το δάνειο στην επιχείρηση, αναλαμβάνοντας το ρίσκο αλλά και το όφελος από τη χορήγηση του δανείου.

4.Η Τράπεζα συνεχίζει να εκτελεί την εξυπηρέτηση του δανείου, κάνοντας τις πληρωμές στο SPV από τα ποσά που παρακρατεί μέσα από τις πληρωμές που διενεργεί ο έμπορος (το ποσό που πηγαίνει για την αποπληρωμή του δανείου από το σύνολο των πληρωμών που διενεργεί ο έμπορος μέσω Viva Payments, το ορίζει ο έμπορος στην Τράπεζα) και η ίδια κρατάει προμήθεια.

Η Vivabank δεν διατηρεί βιβλίο χορηγήσεων στον ισολογισμό της και άρα δεν επιβαρύνεται με τον πιστωτικό κίνδυνο ή με την δέσμευση κεφαλαίων για προβλέψεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει τον κίνδυνο δημιουργίας κόκκινων δανείων τον οποίο έχουν οι παραδοσιακές τράπεζες και ο ρόλος της εξαντλείται σε αυτόν του διαμεσολαβητή των πιστώσεων.

Στα 120 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2021

Το 2021 είναι η χρονιά που η στρατηγική ανάπτυξης της Viva Wallet στις 23 χώρες της Ευρώπης, θα αποδώσει καρπούς και αναμένει τριπλάσια έσοδα το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ το Δεκέμβριο του 2021 το 90% των εσόδων της θα προέρχονται από το εξωτερικό.

To 2020 δημιούργησε υποκαταστήματα σε 12 χώρες, είχε έσοδα 44,3 εκατ. ευρώ και το 40% από αυτά προήλθε από την ευρωπαϊκή αγορά. Οι συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια, ενώ για το τρέχον έτος, ο όμιλος στοχεύει σε έσοδα 100 – 120 εκατ. ευρώ, δηλ. σε ετήσια μεγέθυνση 2,5 – 3 φορές.

Όπως είπε ο κ. Καρώνης, η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 χώρες και θα αποκτήσει φυσική παρουσία με τραπεζική άδεια σε τρεις ακόμη χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία).

Στόχος της διοίκησης είναι στο τέλος της χρονιάς η εταιρεία να έχει ένα πελατολόγιο επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη της τάξης των 100 χιλιάδων.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, αυτό αποκλείστηκε από τον ιδρυτή της Viva. «Δεν είμαι ένας manager που θα μπορούσα να διαχειριστώ το Xρηματιστήριο. Το Χ.Α. σίγουρα δεν διαθέτει την αίγλη που θα μπορούσε να έχει, ενώ η Viva δεν θα μπορούσε να εισέλθει, όταν τα έσοδά μας από την Ελλάδα θα είναι κάτω του 10%», τόνισε ο κ. Καρώνης.

Τέταρτος κύκλος χρηματοδότησης

Ερωτηθείς για τον τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης της Viva Wallet ύψους 350 εκατ. ευρώ, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα γίνει με αποτίμηση στο 1,5 δισ. ευρώ. Η χρονική στιγμή του νέου γύρου τοποθετείται το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, όταν η ωρίμανση του business plan της εταιρείας και η ανάπτυξη των μεγεθών της Viva θα δικαιώνουν αυτή την αποτίμηση.

Από τα 350 εκατ. ευρώ, υπάρχει ήδη η δέσμευση των επενδυτών Jim Breyer, η Tencent και η EBRD για τα 200 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία συνεχίζει επαφές με επενδυτές για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ.

Σήμερα μέτοχοι της εταιρείας είναι με 52,5% οι Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, με 13% η οικογένεια Λάτση, με 10% το fund DECA (το οποίο στην επόμενη διετία θα αποχωρήσει), και με 24,5% το fund Hedosophia.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα