Βουτιά στο Χρηματιστήριο

Βουτιά στο Χρηματιστήριο
ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Αρνητικά αντιδρά το χρηματιστήριο, στην χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα. Απώλειες κοντά στο 2%. Συνεχίζεται η πτώση της μετοχής της Εθνικής και των δεικτών των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Σε αρνητικό κλίμα συνεχίζονται οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:00, υποχωρεί στις 1.584,34 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,10%.

Η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει να καταγράφει υψηλές απώλειες, υποχωρώντας στα επίπεδα των 9,67 ευρώ, με πτώση 7,02%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 113,457 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,25% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,38%.

Από τους επιμέρους δείκτες οριακή άνοδο 0,09% και 0,08% αντιστοίχως, καταγράφουν μόνο οι δείκτες των Πρώτων Υλών και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών -5,52%, των Μέσων Ενημέρωσης -3,91% και των Τραπεζών -3,30%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΒΙΣ(κο) +9,78%, Καραμολέγκος +9,68%, Ελεύθερη Τηλεόραση +9,57% και Vivere +9,26%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ζήνων -19,70%, ΑΤΤΙΚΑΤ -11,54%, Εδραση -11,11% και Νεώριο -10,00%.

Από τις μετοχές,  39 κινούνται ανοδικά, 121 πτωτικά και 30 παραμένουν σταθερές.

Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα

Χθες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ ύψους 2,8 δισ. ευρώ και παράλληλα πώληση του μεριδίου της στην τουρκική τράπεζα Finansbank, προκειμένου να διευρύνει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να προχωρήσει σε άντληση χρηματοδότησης με ευνοϊκους όρους.

Η Εθνική Τράπεζα με την κίνηση αυτή, θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο στο τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, να πιεστούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ή συγχωνεύσεις και συνεργασίες που θα εξυγιάνουν στο σύνολό τους το ελληνικό τραπεζικό τοπίο.

Έτσι πλέον θεωρείται αναπόφευκτο, ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα ακολουθήσουν την παραίνεση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και της Ε.Ε. που επισημαίνουν τον κίνδυνο κορεσμού, από την καθυστέρηση εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Κανένα άμεσο σχέδιο εξαγοράς ή συγχώνευσης

Δεν υπάρχουν σχέδια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων με άλλη τράπεζα ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, τονίζοντας ότι στόχος είναι η διοχέτευση ρευστού στην αγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας καθώς υλοποιείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη με απόλυτη επιτυχία περάσει τα τεστ αντοχής και με την ολοκλήρωση του προγράμματος-μαμούθ ενίσχυσης του κεφαλαίου της θα βρίσκεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ίδια και την φερεγγυότητα της και κατ επέκταση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Βασίλη Ράπανου που τόνισε ότι το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την Εθνική και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα