Βρετανία: Διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον 12 χώρες εν όψει brexit

default image

Επιθετική τακτική επιλέγουν από το Λονδίνο αναφορικά με το Brexit, ενώ στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες πως τίποτα δεν μπορεί να τους αποτρέψει από συναντήσεις με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες άμεσα και πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50. "Διαμορφώνουμε νέο ρόλο για τον εαυτό μας" σημειώνει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του Brexit, ενός διαζυγίου που φαίνεται να μην είναι καθόλου βελούδινο. Ήδη από την ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σκιαγραφήθηκε μια σκληρή “αποκόλληση” χωρίς να υπάρχει η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει με κάποιο τρόπο μέλος της ΕΕ. Την Πέμπτη, σε δηλώσεις του στον βρετανικό Τύπο ο Liam Fox, υπουργός διεθνούς εμπορίου, αποκάλυψε πως Βρετανοί υπουργοί έχουν ανοίξει διαύλους με δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, τόνισε πως ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για νέες διμερείς συμφωνίες έχουν ξεκινήσει με τουλάχιστον 12 χώρες. 

Απαιτείται η μέγιστη ελευθερία για να το καταφέρουμε κι αυτός είναι ο λόγος που η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορθώς πως αποκλείεται η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας ως πλήρους μέλους

“Απαιτείται η μέγιστη ελευθερία για να το καταφέρουμε κι αυτός είναι ο λόγος που η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορθώς πως αποκλείεται η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας ως πλήρους μέλους στην κοινή αγορά της ΕΕ” σημείωσε ο υπουργός. Οι επαφές γίνονται με στόχο τη σύναψη συμφωνιών από το 2019 και αμέσως μετά την οριστική αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Κίνα, Ινδία, Αυστραλία και Νότια Κορέα βρίσκονται χωρίς αμφιβολία στη λίστα των εταίρων με τους οποίους αναζητούνται νέες συμφωνίες από μηδενική βάση, σύμφωνα με την Telegraph. Επιπλέον, στις επαφές συγκαταλέγονται και εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν.

“Όταν φύγουν, θα αναζητήσουμε τη σύσταση νέων συμφωνιών με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία. Επιδιώκουμε συμφωνίες με μια σειρά από χώρες, ώστε να άρουμε τα εμπόδια στην εμπορική δραστηριότητα προς το κοινό μας συμφέρον” σημειώνει ο Fox. Ο υπουργός προσθέτει πως όλος ο κόσμος βρίσκεται εκεί έξω για να συνεταιριστεί με τη Βρετανία: “Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε με αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση”.

“Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, οι εμπορικές συναλλαγές σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ υπήρξαν στάσιμες. Είναι καιρός η Βρετανία να βγει εκεί έξω και να ανακαλύψει και πάλι το ρόλο της ως, μεγάλου, παγκόσμιου, εμπορικού έθνους” σημείωσε ο Fox.

Διαμορφώνουμε ένα νέο ρόλο για τον εαυτό μας

Η Βρετανία αντιμετωπίζει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρειασθεί να διαμορφώσει έναν νέο ρόλο στον κόσμο, διαπίστωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το Λονδίνο, που κατά την Μέι, επιδιώκει μία «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θα εγκαταλείψει το κλαμπ, θα οικοδομήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο ως ισχυρός υποστηρικτής του επιχειρείν, των ελεύθερων αγορών και του ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

«Ας μην υποτιμάμε τις διαστάσεις αυτής της απόφασης. Η Βρετανία πρέπει να περάσει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από μία σκληρή διαπραγμάτευση και να διαμορφώσουμε έναν νέο ρόλο για τον εαυτό μας στον κόσμο, σημαίνει να δεχθούμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι αβέβαιος μερικές φορές», προειδοποίησε η βρετανίδα πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι το Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία.

This Is Politics

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Ted Malloch, που φέρεται να αναλαμβάνει καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ στη διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως χρειάζονται μόλις 90 μέρες για να συναφθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα με όσα αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πολιτικός κρίνει πως δεν απαιτείται η επίσημη αποδέσμευση της χώρας από την ένωση για να κλείσουν οι εμπορικές συμφωνίες Ουάσιγκτον – Λονδίνου. “Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια ομάδα ανθρώπων να συναντηθούν σε κάποιο κέντρο αναψυχής στη Βιρτζίνια και να κλείσουν μια συμφωνία” είπε και πρόσθεσε: “Μιλάμε για πολιτική εδώ”.

«Brexit σημαίνει Brexit, το οποίο σημαίνει ότι το να είναι κάποιος εκτός δεν είναι το ίδιο με το να είναι μέλος, και δεν μπορεί να είναι καλύτερο να είναι εκτός απ’ ό,τι είναι να είναι μέλος, διότι δεν μπορεί να είναι έτσι», δήλωνε την ίδια ώρα ο Πιερ Μοσκοβισί. «Χρειάζεται να επανεφεύρουμε ένα νέο είδος σχέσης που ελπίζω να είναι στενή, ισορροπημένη και θετική, αλλά αυτό είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων και όχι το σημείο έναρξης».

Σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας των Βρετανών, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ότι δεν είναι θετικό ούτε για εμάς ούτε για το Ηνωμένο Βασιλείο». Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο διαχωρισμός θα είναι επιζήμιος «διότι είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί εταίροι. Για εμάς, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι επίσης ένα τραύμα».

ΠΗΓΗ TELEGRAPH/ GUARDIAN/ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα