Χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021: Στοίχημα οι μεταρρυθμίσεις – επενδύσεις
"Ναι" αλλά υπό προϋποθέσεις είπαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται ούτε και το 2020.
- 17 Ιουλίου 2019 07:46
Οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα την Τρίτη έκαναν ένα βήμα πίσω από την κατηγορηματική άρνηση που εξέφρασαν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου σχετικά με το ενδεχόμενο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων. Για να ανοίξουν όμως μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το 2020, πριν αποφασίσουν το 2021.
Χθες από το συνέδριο του Economist o «σκληρός» Κλάους Ρέγκλιγκ, ο επικεφαλής του ESM , είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα για να πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Τόνισε μάλιστα ότι η όποια συζήτηση για αλλαγή στόχων προϋποθέτει την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη σταθερή προσήλωση στη συνέχιση μεταρρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Χάνς Φαϊλμπριφ είπε από πλευράς του ότι οι στόχοι δεν συμφωνήθηκαν μεν για να μείνουν ίδιοι για πάντα αλλά τόνισε ότι μια τέτοια συζήτηση απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν θύμισε χθες ότι το ΔΝΤ δεν συμφώνησε ποτέ σε στόχους για πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% για την Ελλάδα. Τόνισε όμως και αυτός με την σειρά του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα μεταρρυθμίσεις που θα εδραιώσουν μια ψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Περίπου τα ίδια είπε και ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.
Η μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης
Πλέον η “μπάλα” είναι στο γήπεδο τη κυβέρνησης που θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο τη μεταρρυθμιστική διάθεσή της αλλά να φέρει και αποτέλεσμα.
Το πρώτο στοίχημα θα είναι η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι μειώσεις φόρων θα πρέπει να αποτυπωθούν ως αποτέλεσμα σε διαθέσιμο εισόδημα απασχόληση επενδύσεις και τελικά ρυθμό ανάπτυξης.
Το ίδιο και ο μαραθώνιος που ξεκινά σύντομα το υπουργείο Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες όμως με βάση τις βέλτιστες πρακτικές αποδίδουν μετρήσιμο αποτέλεσμα μετά από δυόμιση με τρία χρόνια.
Με βάση την μέχρι τώρα πρακτική τους οι εκπρόσωποι των δανειστών ποτέ δεν δέχονται ένα πιθανό αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Δεν θα αρκέσει δηλαδή ένα ή δύο τρίμηνα υψηλής ανάπτυξης για να τους πείσει ότι έχει αλλάξει το σκηνικό.
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κλείσει χωρίς απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Το 2020 η κυβέρνηση βάζει τριπλό στοίχημα: Ότι θα μπορέσει να μειώσει φόρους και παράλληλα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να έχει και υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη η οποία αν υπάρξουν οι πρόδρομοι δείκτες θα ληφθεί υπ όψιν προς το τέλος του 2020. Συνεπώς αν τότε ανοίξει η συζήτηση η μείωση των στόχων θα ισχύσει το νωρίτερο από το 2021.
Στοίχημα και οι τράπεζες
Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα είναι και η ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Η πρόθεση να προχωρήσουν παράλληλα και το στρατηγικό σχέδιο του ΤΧΣ αλλά και το σχέδιο της ΤτΕ που φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει απροσδόκητες καθυστερήσεις σε κρίσιμο χρονικό σημείο. Τούτο με δεδομένο ότι το 2020 οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη τεστ κοπώσεως (stress test), έχοντας προηγουμένως ξεκαθαρίσει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους.