Ξανά στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης δημοσιονομικά και ασφαλιστικό

Ξανά στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης δημοσιονομικά και ασφαλιστικό
Συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016. Στη φωτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Κρίσιμες οι επαφές της Τετάρτης. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τώρα η «καυτή πατάτα» των κόκκινων δανείων. Πιέζουν για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές. Πως κινούνται μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις

Μετά τη μικρή «παύση» της Τρίτης, όπου η (διαπραγματευτική) μέρα είναι αφιερωμένη στις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό επανέρχεται στην πρώτη γραμμή των διαβουλεύσεων την Τετάρτη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, εξαιρετικά κρίσιμες θα είναι οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αύριο, καθώς οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να καλύψουν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει στα «αγκάθια» του δημοσιονομικού και του ασφαλιστικού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων των κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς για την Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

13.30 Δημοσιονομικά

18.30 Εκπαίδευση

19.30 Ασφαλιστικό

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος επαφών του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο για την «καυτή πατάτα» διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως για να βρεθεί λύση το συντομότερο, εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων – μη κόκκινων – από κοινού με τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα. Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να εξετάσουν την ελληνική πρόταση για τριετή αναστολή της πώλησης κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας, αλλά και να καθορίσουν το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πιέζουν για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές

Παρών στη συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους δανειστές είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Νωρίτερα ο ίδιος και το κουαρτέτο είχαν κρίσιμη συνάντηση για το νέο υπέρ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να θεσπιστεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα το διέπει.

Οι θεσμοί έχουν ποντάρει πολλά στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και δεν αποτελεί μυστικό πως, με κάθε ευκαιρία, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα, ζητώντας άμεσα απτά αποτελέσματα, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση ήδη από το καλοκαίρι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Το κανονιστικό πλαίσιο του νέου ταμείου θα πρέπει να θεσπιστεί γρήγορα, προκειμένου ο νέος φορέας να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα