Ξεκινά το ξεσκόνισμα της ελληνικής οικονομίας: Στο μικροσκόπιο προϋπολογισμός και φορολογία

Ξεκινά το ξεσκόνισμα της ελληνικής οικονομίας: Στο μικροσκόπιο προϋπολογισμός και φορολογία

Διπλή συνάντηση Τσακαλώτου με τους δανειστές την Τετάρτη. Πρεμιέρα αύριο με βαρύ χαρτοφυλάκιο για το οικονομικό επιτελείο

Τα… δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για την παρακολούθηση των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, οι συναντήσεις των ξένων τεχνοκρατών με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – και δη το οικονομικό επιτελείο – αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στους ώμους του κ. Τσακαλώτου. 

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει αύριο διπλή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ειδικότερα, η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για τις 9.00 π.μ. και η δεύτερη για τις 6.00 μ.μ.

Στην πρωινή συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, ενώ αντικείμενό της αναμένεται να είναι ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην απογευματινή συνάντηση – στην οποία θα λάβουν μέρος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης – θα βρεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή την πορεία της οικονομίας, τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 και τα θέματα φορολόγησης.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρά το γεγονός πως η παραμονή των ξένων τεχνοκρατών στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τις 3 ημέρες, η έλευσή τους κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο μετά τις χθεσινές βόμβες ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων πως παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή την περασμένη Παρασκευή, η Αθήνα δεν έχει καλύψει το σύνολο των προαπαιτούμενων που απαιτούνται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, διεμήνυαν χθες οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην Αθήνα.

Ο πρώτος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, η έγκριση για τη χορήγησή της προς την Αθήνα μετατίθεται – βάσει των αποκαλύψεων των ίδιων αξιωματούχων – για την επόμενη και δη την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

“Η απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πιθανότατα θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμη”, τόνισαν χαρακτηριστικά χθες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Όπως εξήγησαν, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Τετάρτης, θα χρειαστεί να εγκρίνουν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Ωστόσο η έγκριση αυτή δεν θα είναι σίγουρα η τελική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα