Ξεκινούν οι τηλεδιασκέψεις Αθήνας – Θεσμών

Ξεκινούν οι τηλεδιασκέψεις Αθήνας – Θεσμών

Ποια τα θέματα θα συζητηθούν στις εξ αποστάσεως συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς. Αναμένονται συναντήσεις και σε τεχνικό επίπεδο

Με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας ξεκινούν σήμερα η αύριο οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών σε συνέχεια του κύκλου των απευθείας συναντήσεων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνονται συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών προκειμένου να γίνει σύνοψη εν όψει της συνόδους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντικείμενο των τεχνικών διαπραγματεύσεων θα είναι κυρίως το πρόσθετα μέτρα (θετικά και αρνητικά) που θα ισχύσουν από το 2019 τα οποία συζητήθηκαν για πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Θέμα που δίνει βάρος η ελληνική πλευρά είναι κυρίως η περικοπή των συντάξεων που η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επιμένει να εφαρμοστεί σταδιακά από το 2020 και μετά και όχι σε μια δόση που επιμένουν οι θεσμοί. Θα συζητηθεί επίσης το είδος και η έκταση των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα λιτότητας με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κρίσιμο θέμα θα είναι και ο μηχανισμός έγκαιρης πρόβλεψης με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα από τις αρχές του 2019 με την εκτίμηση και μόνο ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εργασιακό θα είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί απευθείας σε επίπεδο κορυφής και όχι σε τεχνικό επίπεδο αφού οι διαφορές είναι κεφαλαιώδεις και η ελληνική πλευρά επιμένει σε πολιτική συμφωνία.

Πάντως οι πιθανότητες να έχουμε τεχνική συμφωνία για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι και την Δευτέρα είναι λίγες. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αναμένουν πλέον μια ανασκόπηση της έως τώρα προόδου των θεμάτων και ίσως ένα εισιτήριο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση των απευθείας συνομιλιών.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα