Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης: Πού θα γίνουν οι εργασίες

Διαβάζεται σε 2'
Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης: Πού θα γίνουν οι εργασίες
Αντιπλημμυρικά έργα, φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πρόκειται για εργασίες με σκοπό την αντιμετώπιση παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων που συρρέουν στην περιοχή του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου,

Στα 18,6 εκατ. ευρώ φτάνει το ποσό για να θωρακιστεί ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από τα πλημμυρικά φαινόμενα που τον έπληξαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στην Πιερία, στο τμήμα από την Κατερίνα και βορειότερα κατά μήκος του άξονα.

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεσμεύτηκε το παραπάνω ποσό προκειμένου να δοθεί στον παραχωρησιούχο και εκείνος με τη σειρά του να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί την ευθύνη για τυχόν κατασκευές αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων που θα τεκμηριωθεί ότι οφείλονται στην κατασκευή και λειτουργία του Έργου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Στις ανάντι του έργου περιοχές έχουν μεταβληθεί αποδεδειγμένα και πάντως μετά την υποβολή
της Προσφοράς οι κρίσιμες συνθήκες σχεδιασμού και κατασκευής του Έργου.
β) Στις κατάντι του έργου περιοχές δεν είναι εφικτή η διοχέτευση των υδάτων, σε κάθε περίπτωση με εξαίρεση τις περιπτώσεις επεμβάσεων ή πλημμελούς συντήρησης εκ μέρους του Παραχωρησιούχου.
γ) Εξαιρούνται οι περιοχές εκείνες όπου συγκεκριμένα έχει αναφερθεί στην ΕΣΥ ότι απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
δ) Το Ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για τις Κατασκευές καθώς και για τυχόν τεκμηριωμένη απώλεια εσόδων σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης

Σύμφωνα με την απόφαση, είναι αναγκαία η έγκριση δέσμευσης για την κάλυψη των δαπανών εκτέλεσης εργασιών για την αντιμετώπιση Πλημμυρικών Φαινομένων εξαιτίας ανυπαρξίας κατάντη έργων εκτόνωσης της απορροής υφιστάμενων τεχνικών προς φυσικό αποδέκτη στις ΓΕ 24 & 25.

Πρόκειται για εργασίες με σκοπό την αντιμετώπιση παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων που συρρέουν στην περιοχή του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, στο τμήμα από τη Χ.Θ.439+000 έως τη Χ.Θ.469+000 περίπου (τμήμα από Κατερίνη έως ποταμό Αλιάκμονα), οι οποίες ήδη εκτελούνται, στις ΓΕ 24 και 25 του Έργου Παραχώρησης.

Το περασμένο Φθινόπωρο, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επλήγη από την κακοκαιρία Daniel στην περιοχή της Λάρισας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για κάποιες ημέρες στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366).

Η ένταση και η συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει οδηγήσει στην ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά σε πεδινές περιοχές που δεν πολλές φορές δεν οδηγούν σε εκτόνωση των φαινομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα