Ξένοι οίκοι: “Σιγή ασυρμάτου” για την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση – Στο δρόμο της S&P και η Moody’s
Παρά τις φήμες και εν μέρει προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί ο οίκος Moody's επέλεξε να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας.
- 20 Νοεμβρίου 2021 08:28
Παραμένει η Ελλάδα και για τον οίκο Moody’s στη βαθμίδα «Ba3», που ουσιαστικά σημαίνει ότι βρίσκεται τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, το σημείο δηλαδή εκείνο, που θα μπορεί με ευχέρεια να βγαίνει στις αγορές «μπαίνοντας» στο μενού επιλογών επενδυτών για δανεισμό.
Χτες, λοιπόν, ο μεγάλος διεθνής οίκος παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,3% το 2022, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της, με το δημόσιο χρέος να συρρικνώνεται κατά 10,1 μονάδες στο 191% του ΑΕΠ, επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι και η S&P τον Οκτώβριο είχε αποφύγει να εκδώσει έκθεση για την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση. Ωστόσο τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch αξιολογoύν την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook. Στο BB μας έχει αναβαθμίσει και ο DBRS, ενώ ο Scope Ratings δίνει την υψηλότερη βαθμολογία ( ΒΒ+ ) με σταθερές προοπτικές.
Με βάση την αξιολόγηση των S&P, Fitch και DBRS η Ελλάδα θα πρέπει να ανέβει ακόμη δύο βαθμίδες ώστε τα ομόλογά της να εξέλθουν από την κατηγορία junk – «σκουπιδιών» και να ενταχθούν στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης όπως αναφέρεται και στον Προϋπολογισμό είναι να γίνει έξοδος το 2022 από την εποπτεία και ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα το 2023
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις