“Ξοδέψτε γιατί χανόμαστε”: Στις καταθέσεις η ελπίδα για άμεσο “καύσιμο” στην αγορά

“Ξοδέψτε γιατί χανόμαστε”: Στις καταθέσεις η ελπίδα για άμεσο “καύσιμο” στην αγορά
Ψώνια στην Ερμού. Eurokinissi

Το ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι ο τουρισμός πάει για το β΄ εξάμηνο του έτους και το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει χρήμα μετά το Σεπτέμβριο στρέφεται στις καταθέσεις που μπορεί να δώσουν άμεσο καύσιμο στην οικονομία.

Στις «καβάτζες» των αποταμιεύσεων της πανδημίας, αλλά και στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση καθώς ατενίζει τις βραχυπρόθεσμές προοπτικές της οικονομίας.

Αυτές, δε, καθορίζονται από το γεγονός ότι τα περιθώρια στήριξης με άμεσες επιδοτήσεις σε κλάδους έχουν στενέψει αφενός, κι αφετέρου στον τουρισμό, παρά το «κλίμα» αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τα πράγματα είναι δύσκολα και κυρίως αβέβαια.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει κανείς να προσμετρήσει ότι στο πεδίο των μέτρων στήριξης έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα 15 δισεκ. ευρώ, ενώ ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού του 2021 ήταν 7,5 δισεκ περίπου. Αυτό και μόνο, συν το γεγονός ότι ήδη η χώρα, σε μόλις 4 μήνες (1/3 της χρονιάς) έχει δανειστεί τα 2/3 (τα 9 από τα 14 δισ.) του φετινού προγράμματος δανεισμού διερμηνεύει και τη σπουδή για ολικό άνοιγμα της οικονομίας ακόμη κι αν η πανδημία δείχνει ισχυρές αντιστάσεις και το πρόγραμμα εμβολιασμών να καθυστερεί λόγω έλλειψης εμβολίων και απροθυμίας κάποιων ηλικιακών ομάδων.

Στον τουρισμό, παράλληλα, το «ζέσταμα» της σεζόν πάει για τον Ιούλιο, παρά την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται εσχάτως, λόγω της κατάστασης σε βασικές αγορές προέλευσης τουριστών. Έτσι μετά από ένα χαμένο όπως φαίνεται πρώτο5μηνο όλα θα παιχτούν από την πανδημία, αλλά και από το αν θα κρατήσει μέχρι το Νοέμβριο η σεζόν.

Αναπόφευκτα λοιπόν το ενδιαφέρον στρέφεται στην εσωτερική ζήτηση αλλά και στις καταθέσεις που μπορεί να δώσουν άμεσο καύσιμο στην οικονομία βοηθούντος και του θετικού κλίματος που καλλιεργείται. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες το στοίχημα αυτό φαίνεται να βγαίνει, αν δει κανείς τις εικόνες του Σαββατοκύριακου που πέρασε, αλλά και το ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου εμφανίζονται κατά 20% ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι (περίοδο βέβαια όπου υπήρχε lockdown).

Πάντως το οικονομικό επιτελείο είναι ξεκάθαρο ότι προσβλέπει στους «κουμπαράδες» που έχουν πάει στις τράπεζες λόγω και των κρατικών μέτρων στήριξης «Όλες οι μειώσεις φόρων που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις . Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Αντ1.

Βέβαια απέφυγε να δώσει στίγμα, για το πώς σε μόνιμη βάση θα στηριχθεί η ζήτηση, παρά το ότι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η αύξηση των κατώτατων μισθών και όχι οι μειώσεις φόρων λειτουργούν ως ο βασικός μοχλός τόνωσης της ζήτησης και ανάσχεσης της ύφεσης. Γιαυτό άλλωστε με συνέντευξή του στη Realnews χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης για βάλει σε δεύτερο πλάνο τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών σε αντίθεση με τη διεθνή τάση.

Σχετικά, με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταικούρας το Σάββατο τόνισε ότι «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο αύξησής του. Σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, θα εκμηδενιστεί, τονίζοντας ότι τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και ο Τουρισμός είναι σε καλύτερα των περσινών επιπέδων, ενώ υπάρχει και η εκροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να λειτουργήσει ως «αμορτισέρ» για τυχόν αστοχίες στις εκτιμήσεις πορείας του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πριν ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στις 6/4 στον ΣΚΑΙ περιέγραψε με αποκαλυπτικό τρόπο δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε «στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με πειροριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σήμερα έχει ανακοινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και για ένα ακόμα χρονικό διάστημα. Μόνο που τώρα τα περιθώρια στένεψαν οπότε μονόδρομος είναι το ολικό άνοιγμα της οικονομίας μήπως πέσει το χρήμα στην αγορά αλλά και στο κρατικό ταμείο μέσω της φορολογίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα