Χωρίς συμφωνία αλλά με κοινωνικό μέρισμα
Με μεγαλύτερο αγκάθι τα εργασιακά και μικρότερα το δημοσιονομικό και την ενέργεια ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι επαφές με τους δανειστές. Πάντως η υπέρβαση ύψους 1 δις στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειώσει μόνο το χρέος. Ένα μέρος του θα γίνει κοινωνικό μέρισμα
- 22 Νοεμβρίου 2016 06:28
Με στόχο πολιτική συμφωνία, έστω και στο «και πέντε» θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, την προσπάθεια για την συνολική λύση για αξιολόγηση , χρέος και δημοσιονομικούς στόχους παρότι και η τελευταία πολύωρη συνάντηση με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.
Τρία μεγάλα εμπόδια χωρίζουν την Αθήνα από την επίτευξη τη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης: Οι αλλαγές στα εργασιακά όπου υπουργείο εργασίας και δανειστές ξεκινούν από διαμετρικά αντίθετες απόψεις, το δημοσιονομικό και τα θέματα ενέργειας.
Πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν τεχνικές συναντήσεις σε όλα τα θέματα, που εκκρεμούν, ενώ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Στόχος θα είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ τεχνικής συμφωνία σε κάποια από τα θέματα μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα 28 του μήνα.
Μεγαλύτερο όλων το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας, όπου υπουργείο εργασίας και δανειστές βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και στο θέμα του κατώτερου μισθού.
Το κενό των 600 εκ ευρώ για το 2018 που θα πρέπει να κλείσει τώρα, αλλά και η εκκρεμότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι τα δύο επιμέρους προβλήματα σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσιονομικών. Πηγές του ΥΠΟΙΚ, τόνιζαν ότι θα κατά την χθεσινή συνεδρίαση το κενό των 600 εκ ευρώ μειώθηκε και το θέμα αναμένεται να κλείσει ως το τέλος της εβδομάδας.
Σε ότι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι, η συζήτηση έγινε ακροθιγώς, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν ενημέρωση από τους ανωτέρους τους για το αν θα πρέπει να συζητήσουν την ελληνική πρόταση που θέλει την αναθεώρηση των στόχων για τα έτη από το 2018 και μετά .
«Το θέμα αυτό θα συζητηθεί μέσα στο πακέτο τω θεμάτων του Eurogroup του Δεκεμβρίου» τόνιζε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Ανοιχτό είναι το θέμα της ενέργειας που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων εταιριών του χώρου με πρώτη την ΔΕΗ αλλά και την ΔΕΠΑ το ΔΕΣΦΑ τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι παρότι υπάρχουν διαφορές το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί.
Κοινωνικό μέρισμα
Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 για την διανομή μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος που φτάνει το 1 δις ευρώ.
Όπως τόνιζε, το ποσό που θα δοθεί θα πρέπει να λάβει υπ όψιν του την συνεχής αναθεωρήσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων που γίνονται κάθε χρόνο και τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στα δημοσιονομικά μεγέθη « αν εκτιμηθεί ότι μπορούμε να δώσουμε άπαξ έστω και ένα μικρό ποσό αυτό είναι που θα δοθεί» τόνισε η ίδια πηγή.
Με αυτά τα δεδομένα το μέρισμα θα δοθεί στο ύψος που επιτρέψουν οι δυνατότητες του προϋπολογισμού και φυσικά αφού υπάρξει και σχετική συμφωνία με τους δανειστές .
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι θα υπάρχουν συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο και για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεχνικές εκκρεμότητες όπως το θέμα της παιδείας και το καθεστώς απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα claw back και το rebate που αφορούν τις δαπάνες του υπουργείου υγείας .
Τέλος στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα δάνεια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και πλέον εκκρεμούν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες που θα λυθούν σε επίπεδο στελεχών . Κατά την χθεσινή ημέρα συζητήθηκαν και θέματα του υπουργείου δικαιοσύνης την διαφθορά .
Πάντως ο χρόνος που απομένει πλέον είναι ελάχιστος, αφού εκτός από την συμφωνία σε κάθε θέμα, θα πρέπει να υπάρξει και θεσμοθέτηση – όπου αυτό είναι απαραίτητο – με νόμο των μέτρων που περιλαμβάνονται στην δεύτερη αξιολόγηση.