Χρέος και δόση στο Eurogroup

Χρέος και δόση στο Eurogroup
Netherland's Minister of Finance Jeroen Dijsselbloem during press conference after the Eurogroup's deliberations at the Informal Meeting of Ministers for economic and financial affairs in Bratislava, Slovakia, Friday, Sept. 9, 2016. Ministers for economic and financial affairs gather for a two-day informal meeting in the Slovak capital, where they will discuss BREXIT, EU economic policies, and the migration crisis. (AP Photo/Bundas Engler) AP

Και ελάφρυνση χρέους και εκταμίευση δόσης θα συζητήσουν στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σύμφωνα με κείμενο του προέδρου του συμβουλίου Γερούν Νταϊσελμπλούμ

Την επιβεβαίωση ότι κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 22 του μήνα θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ επιβεβαιώνει η ατζέντα της συνόδου που έχει σταλεί ήδη στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει στείλει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, το πρώτο θέμα της συνόδου θα αφορά ατην Ελλάδα και ειδικότερα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία θα βασιστούν στην συμφωνία της 25ης Μαΐου του 2016. Αφήνει μάλιστα το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι βελτιωμένα μετά από την σχετική εισήγηση του ESM και την συζήτηση που θα ακολουθήσει σε επίπεδο υπουργών οικονομικών.

Στο κείμενο υπάρχει παράλληλα προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει εκ των προτέρων κατά την συζήτηση την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Το κείμενο θυμίζει ότι έχει ήδη υιοθετηθεί η εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος από τον Δεκέμβριο του 2016 και πλέον η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ενδεχόμενο συμφωνίας μεσοπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν από το τέλος του 2018.

Η δεύτερη αξιολόγηση

Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει για το πακέτο πολιτικής της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και ένα πακέτο μέτρων και πολιτικών μέχρι και το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στην αγορά εργασίας, το μεσοπρόθεσμο πολυετή προϋπολογισμό (ΜΠΔΣ 2018 -2020)και αλλαγές σε ό, τι αφορά τις συντάξεις και το φόρο εισοδήματος. Συμφωνήθηκαν επίσης αλλαγές και στην αγορά ενέργειας την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΑΑΔΕ, την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την υιοθέτηση της κατάλληλης νομοθεσίας (εξωδικαστικός μηχανισμός), αλλά και την σύσταση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον, αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το συμβούλιο των υπουργών για την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία θα έχουν υλοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Κατά την συνεδρίαση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εισηγηθεί για το ύψος και το χρόνο εκταμίευσης της δόσης που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ, το κείμενο τονίζει ότι αυτή θα εξαρτηθεί αφενός από την πλήρη υιοθέτηση του πακέτου πολιτικής το οποίο έχει συμφωνήσει και υλοποιεί η Ελλάδα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

AP Photo/Bundas Engler

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα