Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βύθισαν το Χρηματιστήριο

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βύθισαν το Χρηματιστήριο
1-11-2011-ΑΘΗΝΑ-Μέγαλη πτώση στο Χρηματιστήριο.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Αναταραχή στο Χρηματιστήριο προκάλεσε η ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πώς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Ραγδαία επιδείνωση του κλίματος καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την γνωστοποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία προσδιορίζονται οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίοι δεν αρέσουν στην αγορά, ενώ γενικότερα όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι όροι δεν είναι ελκυστικοί για τους υφιστάμενους μετόχους και δεν ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ιδιωτών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 772,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,63%.

Αρχικά ο βασικός ο χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε ανοδικά έως τα επίπεδα των 816, 42 μονάδων με άνοδο έως και 1,80%, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τις πληροφορίες ότι το Eurogroup θα δώσει «πράσινο φως» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Στη συνέχεια, μόλις έγιναν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το κλίμα άλλαξε και ο βασικός δείκτης “βυθίσθηκε” έως τα επίπεδα των 760,08 μονάδων με απώλειες έως και 5,23%, οι οποίες περιορίσθηκαν μερικώς προς το τέλος των συναλλαγών.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,316 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,47 %.

Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 81 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Καθημερινή +30,00%, Nutriart +19,61%, Πήγασος +19,57% και HOL +14,94%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -20,00%, Δούρος -19,91%, Μπουτάρης (κ) -18,99% και Eurobank -17,35%.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (CoCos) που να αντιστοιχούν ως το 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών και την κάλυψη του υπολοίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου τράπεζας προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει, ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I σε τουλάχιστον 9%, μπορεί να καλυφθεί από μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια και προνομιούχες μετοχές.

Οι τράπεζες με τον τρόπο αυτόν θα αντλήσουν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. Έτσι, τράπεζες με θετικά ίδια κεφάλαια, θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.

Η υπουργική απόφαση τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι ίση με ή κατώτερη από τη μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:

– Ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των πενήντα ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και

– την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.

Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή οι μετοχές των οποίων τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι ίση με ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα