“Ξεκόλλησαν” από το limit down οι μετοχές Εθνικής – Eurobank

“Ξεκόλλησαν” από το limit down οι μετοχές Εθνικής – Eurobank
ΑΘΗΝΑ-Συνελήφθη 29χρονος για τη ληστεία στην Εθνική τράπεζα στην οδό Γκύζη. (EUROKINISSI-Β.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Βαρίδι για το Χρηματιστήριο η ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank "ξεκόλλησαν" από το limit down στο οποίο βρέθηκαν με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Με πτώση 30% (Limit down) ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank μετά την αναστολή των διαδικασιών για τη συγχώνευσή τους .

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank “ξεκόλλησαν” από το limit down. Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 0,39 ευρώ με πτώση 25,00% και η Eurobank στα 0,14 ευρώ με πτώση 6,67%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:50 διαμορφώνεται στις 808,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,81%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 25,05 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,56%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν μόνο οι δείκτες των Τροφίμων (+1,99%) και των Ταξιδιών (+0,21%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-13,33%), της Τεχνολογίας (-4,87%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,09%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola 3E (+2,07%), της ΕΧΑΕ (+1,32%), του ΟΠΑΠ (+0,66%) και της Jumbo(+0,52%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-25,00%), της Πειραιώς (-7,50%), της MIG (-7,43%), της Eurobank(-6,67%)

Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 99 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:HOL+19,40%, Audiovisual +18,81%, Attica Συμμετοχών +14,69% και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +11,11%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Attica Bank -29,41%, Revoil -26,16%, της Εθνικής -25,98% και Pasal-20,00%).

Ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίηση

Με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική, το Δ.Σ της τράπεζας συνέρχεται αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες.

Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου

Επίσης και η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους.

Η ανακοίνωση της Εθνικής

“Με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνέρχεται αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες. Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την  αύξηση κεφαλαίου

Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις”.

Η ανακοίνωση της Eurobank

“Με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Προς το σκοπό αυτό, η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα