Χρηματιστές: Αναμενόμενη η σημερινή εικόνα χάους στο ΧΑ

Χρηματιστές: Αναμενόμενη η σημερινή εικόνα χάους στο ΧΑ
Reopening of the Athens Stock Exchange after five weeks of suspension in Athens, Greece, on Monday, August 3, 2015. / , 3 2015. SOOC

Η επόμενη μέρα, το μεγάλο στοίχημα. Αγώνας δρόμου για φρένο στα βίαια ξεσπάσματα και συγκράτηση της εκτόνωσης. Πόσα χρήματα χάθηκαν από την ελληνική αγορά

Την επόμενη μέρα στο χρηματιστήριο έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται χρηματιστές και επενδυτές, καθώς, παρά το αρχικό σοκ για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που σημειώνονται κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς, αποτελεί κοινό τόπο πως πρέπει να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική.

Παρά τις μεγάλες πιέσεις που εκτονώνονται στο ελληνικό ταμπλό, η σημερινή εικόνα της λεωφόρου Αθηνών κρίνεται πλήρως αναμενόμενη.

Η ελεύθερη πτώση του χρηματιστηρίου συνεχίζεται, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στο -19% με -20% και τις τραπεζικές μετοχές να συνιστούν από τα μεγαλύτερα θύματα της σημερινής (επενδυτικής) μάχης, καθώς έχουν κλειδώσει στο κατώτατο όριο του -30% (limit down).

Οι τραπεζικές μετοχές αντιστοιχούν κοντά στο ένα πέμπτο της αξίας του χρηματιστηρίου.

Σε όρους κεφαλαιοποίησης έχουν ήδη χαθεί από την ελληνική αγορά περί τα 10 δισ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία), 

Όπως δηλώνουν χρηματιστηριακές πηγές, η σημερινή κατάσταση κρίνεται αναμενόμενη.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί άμεσα να συγκρατηθεί η σημερινή βίαιη εκτόνωση στο χρηματιστήριο.

Το ξέσπασμα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της αγοράς δεν θα μπορούσε να μην είναι επιθετικό και βίαιο.

Το μεγάλο στοίχημα όμως έγκειται στο πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ελληνικό ταμπλό η σημερινή εικόνα χάους, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει για την όσο το δυνατόν πιο άμεση συγκράτηση της κατάστασης.

“Πως θα μαζευτεί όλη αυτή η κατάσταση; Πως θα συγκρατηθεί;” διερωτάται χρηματιστηριακή πηγή.

Οι μεγάλες πιέσεις δεν θα μπορούν να αποφευχθούν ούτε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό που απασχολεί το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων – όπως σήμερα – καταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, είναι βέβαιο πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα