Χρηματιστήριο: Εν αναμονή σταθερής αντίδρασης – Τα βαρόμετρα και οι κινήσεις θεσμικής θωράκισης

Διαβάζεται σε 8'
Χρηματιστήριο: Εν αναμονή σταθερής αντίδρασης – Τα βαρόμετρα και οι κινήσεις θεσμικής θωράκισης
EUROKINISSI

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται τις τελευταίες μέρες σε αναλογία με τις διεθνείς αγορές της Ευρώπης αλλά και τη Wall Street, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα λόγω Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα ο χρυσός κάνει “ράλι”.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Ιράν στη Μέση Ανατολή, οι δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, όπου καταφαίνεται ότι η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων πάει με τον “αραμπά” λειτουργούν επιβαρυντικά στην ψυχολογία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ) και όχι μόνο. Αν και χθες υπήρξε μια σχετική πρώτη θετική αντίδραση στο ΧΑ μετά από τέσσερις διαδοχικές έντονα πτωτικές συνεδριάσεις ισχυρών πιέσεων με συνολικές απώλειες άνω του -4% για τον Γενικό Δείκτη και πολλές μετοχές να καταγράφουν υπερδιπλάσιες απώλειες, ερώτημα παραμένει το εάν το κλίμα αυτό της αβεβαιότητας θα αποτελέσει παρελθόν.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης

Πάντως, την Τετάρτη Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 1.365,48 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.360,93 (χαμηλό ημέρας) και των 1.371,51 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,46% στις 3.311,98 μονάδες, ο Mid Cap κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,32% στις 2.198,94 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 1.163,93 μονάδες.

Με τη ρευστότητα να είναι ισχυρή ένεκα και των πωλήσεων των προηγούμενων ημερών, σε επίπεδα, άνω των 120 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, Μοιρασμένη ήταν η εικόνα στους τίτλους των συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ενισχύονται, ενώ αντίθετα η Εθνική και η Eurobank υποχώρησαν. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν η Coca Cola, η Quest, η Autohellas, η Cenergy και η ΕΥΔΑΠ με κέρδη άνω του 2%. Σημαντική άνοδο, πάντως, της τάξης του 5% κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ, στον απόηχο των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του.

Στα θετικά σημεία που καταγράφονται και μπορεί να ενισχύσουν την αγορά, εφόσον υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης, είναι οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και οι καλές κερδοφορίες πολλών επιχειρήσεων που ανακοινώνονται σταδιακά για το 2023.

Διεθνείς αγορές

Πάντως το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται τις τελευταίες μέρες σε αναλογία με τις διεθνείς αγορές της Ευρώπης αλλά και τη Wall Street, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά και της προοπτικής, όπως ήδη αναφέρθηκε, περαιτέρω καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο χρυσός

Κι αυτό την ώρα που το πετρέλαιο κινείται πέριξ των 90 δολαρίων/βαρέλι, αλλά με τις τιμές, πάντως, του χρυσού να κυμαίνονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η τιμή διαμορφώνεται στα 2378 δολάρια/ουγγιά έχοντας μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράψει άνοδο 2,38%. Σε επίπεδο μήνα η άνοδος είναι της τάξης του 10,64%, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος είναι πάνω από 19,80%. «Το πρόσφατο ράλι του χρυσού έχει βοηθηθεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις και συμπίπτει με τα επίπεδα-ρεκόρ των αντίστοιχων δεικτών των μετοχών», ανέφερε η Citi σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της. Η ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά τα πιθανά αντίποινα του εβραϊκού κράτους. Οποιαδήποτε αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση, η οποία κατά συνέπεια θα προκαλούσε νέο ράλι στις τιμές του χρυσού, του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Conotoxia, Μπάρτος Σαγουίκι.

Ο χρυσός, ο οποίος λειτουργεί πάντα ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το CNBC, oι τιμές του πολύτιμου μετάλλου άγγιξαν πρόσφατα το ιστορικό υψηλό των 2.448,80 δολαρίων/ουγγιά.

Οι θεσμικές κινήσεις της διοίκησης

Πάντως εξαιρουμένων των τελευταίων ημερών το πρώτο φετινό τρίμηνο με βάση όσα είχε αναφέρει σε ενημέρωση των ΜΜΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) κ. Γ. Κοντόπουλος τόνισε πως το Χ.Α. το πρώτο τρίμηνο τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης με άνοδο 10%, ενώ η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 12% ή 10,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2023. Επίσης σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος αντλήθηκαν από τις εισηγμένες 1,12 δισ. ευρώ, ενώ σε όλη τη χρονιά πέρυσι είχαν αντληθεί 1,75 δισ. ευρώ.

Η μέση αξία συναλλαγών έφτασε στα 147 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένη κατά 33% έναντι του 2023, ενώ Μάρτιος ήταν ο καλύτερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς συναλλαγών. Επίσης, για το 2023 τόνισε πως οι χρηματικές διανομές έφτασαν στο ρεκόρ των 2,9 δισ. ευρώ.

Νέο πλαίσιο

Στο μεταξύ στην έναρξη του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφορικά με τις νέες διατάξεις με το ποσοστό ευρείας διασποράς (free float), που στόχο έχουν να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της αγοράς. Ήδη, το σχέδιο νόμου είχε υποβληθεί στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και στις αρμόδιες αρχές το Σεπτέμβριο του 2023 και αρχικός στόχος ήταν να εφαρμοστεί από την αρχή του 2024, όμως υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, τόσο από τις αρχές, όσο και από παράγοντες της αγοράς, εισηγμένες και χρηματιστηριακές, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να πάει πιο πίσω η εφαρμογή του. Πλέον απομένει η τελική έγκριση μέσα στον Απρίλιο από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, όμως η εφαρμογή θα γίνει από την αρχή του νέου έτους.

Κεντρικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η ενίσχυση του κύρους του Χ.Α., η προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή, η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού οικοσυστήματος για τις εισηγμένες.

Πλέον, με τη νέα διάταξη, οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση έως 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά το λιγότερο έως 25%, ενώ οι εισηγμένες με πάνω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, θα μπορούν να έχουν διασπορά μικρότερη του 25%, αλλά όχι μικρότερη του 15%.

Παράλληλα, καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, ενώ μπαίνει το νέο κριτήριο όπου η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι τα 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά.

Επίσης, καταργείται το απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό, ενώ ο έλεγχος επάρκειας διασποράς θα γίνεται σε συνεχή βάση. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται σε 6μηνη βάση, ήτοι δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, ενώ σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6 +6 μηνών για αποκατάσταση. Όλα αυτά, δεν θα εφαρμόζονται αν η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Επίσης, προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην επιτήρηση στα δύο χρόνια. Κατόπιν θα διαγράφεται.

Επιπλέον περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης στο ένα έτος, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών από 18 που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός. Επίσης, το Χ.Α. θα μπορεί να αναστείλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής όταν αυτή βρίσκεται στην επιτήρηση για πάνω από δύο χρόνια, ή όταν η διασπορά είναι μικρότερη του 10% και αφού έχει περάσει η προθεσμία των 6 + 6 μηνών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες που το επιθυμούν, να κάνουν μετάταξη από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά, όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες, όπως και τα έξοδα παραμονής. Σε ερώτηση για το πόσες είναι σήμερα οι εταιρείες που αν εφαρμόζονταν άμεσα ο νέος κανονισμός θα είχαν πρόβλημα, η απάντηση των στελεχών της ΕΧΑΕ ήταν πως είναι εφτά αυτή τη στιγμή και υπό προϋποθέσεις φτάνουν έως τις δέκα.

Οι ώριμες αγορές και το Χ.Α.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε σχέση με το πότε θα αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως είναι μια μακράν και σύνθετη διαδικασία, ενώ οι οίκοι «δεν σου δίνουν ακριβή μπούσουλα με τη κριτήρια που απαιτούνται, καθώς πολλές φορές δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι». Επίσης σημείωσε πως η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, οπότε το Χ.Α. θα θεωρείται ταυτόχρονα ως Ανεπτυγμένηκαι Αναδυόμενη Αγορά από μερίδες επενδυτών, ενώ οι ειισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου θα είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

Σε ερώτηση για το ποιος οίκος είναι πιο εγγύτερα να κάνει την αναβάθμιση, το στέλεχος της ΕΧΑΕ Νίκος Πορφύρης, επίσης, είχε τονίσει, στην ενημέρωση πριν λίγες μέρες, ότι πιο κοντά είναι ο S&P, ενώ και ο MSCI είναι επίσης κοντά και κατά τη γνώμη του, τουλάχιστον ένας οίκος θα βάλει το Χ.Α. σε watch list από φέτος.

Αναφορικά με τα οφέλη που θα έχει το Χ.Α. αν περάσει στις ώριμες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος είχε σημειώσει πως θα φέρει καλύτερες αποτιμήσεις στις εισηγμένες, θα μεγαλώσει την «πίτα» των επενδυτικών κεφαλαίων που έρχονται στην αγορά, θα αυξήσει την προβολή της αγοράς σε βάθος χρόνου, θα αυξήσει τη ρευστότητα του συστήματος. «Είναι πολύ καλό μια ομάδα να είναι πρώτη στη Β΄ Εθνική, όμως το λογικό και το σωστό είναι να θέλει να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία, στην Α’ Εθνική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα