Ζαββός: Επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” – Προαναγγελία “Ηρακλή ΙΙ”
Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς χαρακτήρισε την έγκριση του σχεδίου το οποίο οριστικοποιήθηκε μετά έξι εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
- 10 Οκτωβρίου 2019 13:57
“Σήμερα ο Ηρακλής έχει βρει την Αθηνά”, ανέφερε πριν λίγη ώρα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μετά την έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι είναι μια συστημική λύση που στοχεύει σε μεγάλη μείωση των NPEs, σε πρώτη φάση κατά 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριών ετών.
Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς χαρακτήρισε την έγκριση του σχεδίου το οποίο οριστικοποιήθηκε μετά έξι εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να μειωθούν οι δείκτες των προβληματικών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά. Γι αυτό και ετοιμάζεται η δεύτερη φάση του σχεδίου, το Ηρακλής ΙΙ χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναφερόμενος στο σχέδιο είπε ότι αποτελεί μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά του το σχέδιο θα έχει διάρκεια 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης. Οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες προς το Δημόσιο θα είναι της τάξης του 2% και σε μέσα επίπεδα σε ένα ορίζοντα 10ετίας θα είναι της τάξης του 1,8% στις εγγυήσεις που θα χορηγεί το Δημόσιο.
Όπως είπε η δεκαετία το κόστος προμήθειας εκτείνεται κάτω από τις 180 μονάδες βάσης ενώ τα χαρτοφυλάκια που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες θα αξιολογούνται από δύο οίκους, ενώ η εγγύηση του Δημοσίου θα ενεργοποιείται όταν πουληθεί το 50+1 του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου. Το υπόλοιπο θα παραμένει κεφάλαιο στην τράπεζα.
Το κράτος θα κερδίζει συμβατά με την κερδοφορία των τραπεζών, έτσι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος.
Έτσι γίνεται ένα ακόμη βήμα για την βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε ο κλάδος να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.
Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί ένα σημαντικό οδηγό και στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων, σύμφωνα με τον Ζαββό, ώστε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της τραπεζικής ένωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της ΤτΕ, ο Ζαββός ανέφερε ότι σε δεύτερη φάση θα εξεταστούν νέες ιδέες, ρεαλιστικές, χωρίς κρατική εγγύηση.