Ζεστό χρήμα από Ευρώπη σε ελληνικές τράπεζες

Ζεστό χρήμα από Ευρώπη σε ελληνικές τράπεζες
25-8-2011-ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΟΔΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Παρά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί καλύπτει τη χώρα και δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν θέματα ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Ασφαλείς και πλήρως “θωρακισμένες” απέναντι στις όποιες πιέσεις προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν “ανοικτή γραμμή” για άντληση κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Εντός των ερχόμενων ημερών αναμένεται να φτάσουν στα ταμεία των τραπεζών τα πρώτα 18 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δίνοντας επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα.

Οι τραπεζίτες αλλά και κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με Τα Νέα, διαβεβαιώνουν ότι για όσο χρονικό διάστημα η χώρα καλύπτεται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψουν θέματα ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό γιατί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA) που χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος έχει “δύναμη πυρός”, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αντλώντας ουσιαστικά χρήματα χωρίς περιορισμό από το ευρωσύστημα.

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει περί τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA, γεγονός που σημαίνει ότι η ροή των χρημάτων προς την Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα το τελευταίο διάστημα, παρά την πολιτική αστάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς το τηλεφώνημα που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και σύμφωνα με τα όσα είπε η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη.

“Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι την ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. […] Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα