Αναγόρευση Άδωνι Κύρου ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αναγόρευση Άδωνι Κύρου ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Υπέρτατη τιμή στον Άδωνι Κύρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τον αναγόρευσε ως επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε ειδική τελετή, αναγόρευσε τον Έλληνα Σλήμαν, Άδωνι Αδώνιδος Κύρου, ως επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του, για την πολύτιμη συμβολή του στην ανακάλυψη και ανάδειξη πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων σε πολλά σημεία της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, στα νησιά Ύδρα, Δοκό, Σπέτσες και στο προϊστορικό σπήλαιο στο Φράγχθι.

Ο ειδικός ομιλητής και παλαιός συνεργάτης του Άδωνι Κύρου, καθηγητής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Υδραίος από μητέρα, κος Γιάννης Λώλος, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ενώ ο πρύτανης κος Γιώργος Καψάλης εξεφώνησε τον πανηγυρικό λόγο.

 

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα τελετών του ιστορικού Πανεπιστημίου. Πλήθος φίλων του Άδωνι από την Ελλάδα έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου για τη μεγάλη  αυτή στιγμή του Άδωνι Κύρου. Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ πολλών άλλων ήταν, η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού, οι  αρχαιολόγοι Χριστίνα Μαραμπέα, Βάσω Πέννα, Χαράλαμπος Πέννας, Ελένη Κονσολάκη, ‘Αρης Τζαραβόπουλος, Γκέλυ Φράγκου, Χρήστος Αγουρίδης, Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά σύζυγος του αείμνηστου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρος Γέμτος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μασσαλάς, ο καρδιολόγος Νίκος Καρατζάς και η κυρία Καρατζά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Γιώργος Ματσόπουλος, ο Κώστας Φαφαλιός της εφοπλιστικής οικογένειας, ο Γιάννης Αβέρωφ, η Αναστασία Δαυΐδ, ο Δημήτρης Αρτέμης συνοδοιπόρος  στα ατέλειωτα αρχαιολογικά ταξίδια του Άδωνι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο καπετάνιος της «Καλοκυράς» Σπετσιώτης Διονύσης Λέκκας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ο Σμυρνιός επιχειρηματίας Παναγιώτης  Τσακίρης, που με δαπάνες της οικογένειάς του κτίστηκε η νέα Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη, η Πόπη Μανιά πρώην υποδιευθύντρια Risk Management του Ομίλου της Εθνικής Τραπέζης, ο συγγραφέας και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, επίσης Σμυρνιός, Μανόλης Τσακίρης και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νομού.

Ο Άδωνις Κύρου έμπλεος συγκίνησης ευχαρίστησε τον πρύτανη και τους καθηγητές για την μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον ανακηρύξουν επίτιμο διδάκτορα. Προπάντων ευχαρίστησε το πλήθος των φοιτητών που παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή και συγκίνηση όλη την τελετή.

Πάνω από όλους, ευχαρίστησε τον καθηγητή και φίλο του Γιάννη Λώλο, με πρόταση του οποίου έγινε ομόφωνα η ανακήρυξή του.

Σε μια τέτοια βραδιά, δεν θα μπορούσε να λείψει η Ύδρα και ο Δοκός. Η  προβολή του ντοκυμανταίρ του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, με τίτλο «ΥΔΡΑ-ΔΟΚΟΣ, 6.000 Χρόνια Πολιτισμός», αφηγητής του οποίου ήταν και ο ίδιος ο Άδωνις Κύρου, πλαισίωσε με επιτυχία και εγκυρότητα την ομιλία του. 

Ο Άδωνις Κύρου είναι ένας Έλληνας-Κύπριος ευπατρίδης, στον οποίον η Ύδρα, ο Δοκός. οι Σπέτσες, τα Κύθηρα και η αρχαιολογική έρευνα χρωστάνε πολλά.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέτεινε πολύ η θερμή φιλοξενία των επισκεπτών εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, που παράγει ένα εμβληματικό εθνικό έργο και στην ευαίσθητη γεωγραφικά και ιστορικά περιοχή των Ιωαννίνων.

Αφήσαμε στο τέλος την Μαρία Κύρου-Μπαλοδήμου, τη γνωστή δημοσιογράφο του «ΑΝΤΕΝΝΑ» και τώρα της ιστορικής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», η οποία αναδείχθηκε σε εξαιρετική συντονίστρια της όλης εκδήλωσης.

Στολίδια αυτής της διήμερης εκδρομής υπήρξαν φυσικά τα τρία παιδιά του Άδωνι και της Μαρίας, Αλεξάνδρα, Κύρος και Όλγα.

Για την εφημερίδα «Το Φανάρι της Ύδρας»

Μανόλης Τσακίρης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα