Απλήρωτες υπερωρίες οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΓ στο Παρίσι – Πολλά τα κενά

Διαβάζεται σε 3'
Απλήρωτες υπερωρίες οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΓ στο Παρίσι – Πολλά τα κενά
I-stock

Αλλή μία σχολική χρονιά κινδυνεύει να πάει χαμένη στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στη Γαλλία των οποίων οι εκπαιδευτικοί διαβιούν σε συνθήκες έντονης ανασφάλειας.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Κάθε φέτος, και (πολύ) χειρότερα. Οπως έχουμε τονίσει από το NEWS 24/7 δεκάδες φορές εδώ και δύο χρόνια, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γαλλία έχει αφεθεί στην τύχη της και δουλεύει με τον…αυτόματο πιλότο ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να δίνει συνέχεια τη λύση.

Στο Παρίσι, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας αλλά και της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, οι εκπαιδευτικοί βιώνουν δύσκολες στιγμές αφού η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τρομερά προβλήματα και εκπαιδευτικές ανισορροπίες.

Για να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι χρειάζονται τουλάχιστον 12 εκπαιδευτικοί. Εφέτος υπηρετούν μόλις 7 οι οποίοι γίνονται… λάστιχο για να προλαβαίνουν τα πάντα.

Για τους επτά (των οποίων το επιμίσθιο παραμένει στο ύψος που βρισκόνταν και το  2011 ενώ από τότε τα ενοίκια στο Παρίσι έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές) η εκπαιδευτική καθημερινότητα είναι κάτα παραπάνω από σκληρή. Δάσκαλος σε δύο ΤΕΓ έχει επωμιστεί τμήματα γυμνασίου καθώς δεν υπάρχει φιλόλογος.

Οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ώρες κάνοντας διαδικτυακό μάθημα σε ΤΕΓ άλλων γαλλικών πόλεων όπως η Γκρενόμπλ και το Μονπελιέ. Στις συγκεκριμένες πόλες τα παιδιά έχουν μόνο διαδικτυακή επαφή με την ελληνική γλώσσα με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της εκμάθησής της.

Το χειρότερο; Παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπερωριακής εργασίας (περισσότερης από το ωράριο που προβλέπει ο κανονισμός) η οποία δεν πληρώνεται. Δωρεάν υπερωρίες στο ελληνικό δημόσιο εν έτει 2024…

Το, δε, στεγαστικό πρόβλημα, λόγω των πανάκριβων ενοικίων, εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο. Πληροφοροθήκαμε ότι ένας από τους Ελληνες εκπαιδευτικούς του Παρισιού διαμένει σε… φοιτητική εστία ενώ άλλος φιλοξενείται προσωρινά μέχρι να βρεθεί, αν βρεθεί, σπίτι. Και όταν λέμε σπίτι εννοούμε κάτι πολύ μικρό, πολύ παλιό και πολύ ακριβό. Τόσο ακριβό έτσι ώστε το επιμίσθιο να εξανεμίζεται.

Η ελληνική κοινότητα στο Παρίσι είναι, για μία ακόμη σχολική χρονιά, απογοητευμένη. Με αριθμό τμήματων που φτάνει ακόμα και τα 35 παιδιά, με τους εκπαιδευτικούς εντελώς ανασφαλείς για το στεγαστικό τους ζήτημα, και με τους Γάλλους ενήλικες στα ΤΕΓ να μειώνονται διαρκώς (πληρώνουν δίδακτρα από τα οποία η ελληνική κοινότητα πληρώνει με τη σειρά τα ενοίκια για τα σχολικά κτίρια που μισθώνει), το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό..

Πηγές έλεγαν παράλληλα στο NEWS 24/7 ότι η ελληνική κοινότητα έχει τρομερά παράπονα από τους υπαλλήλους του ΔΙΠΟΔΕ (Διαχείριση και Πληροφόρηση για την Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης). “Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό. Οι Υπουργοί, οι εκάστοτε Υπουργοί, δεν έχουν τη σωστή εικόνα και σ’ αυτό το προσωπικό του ΔΙΠΟΔΕ έχει μεγάλη ευθύνη” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ας το γράψουμε άλλη μία φορά: Οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εντός της χώρας, δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Σύνταγμα. Δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική πολιτεία τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Δύο εκπαιδευτικοί, ενώ αρχικά διορίστηκαν, έκαναν ανάκληση του διορισμού τους, διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες τους ξεπερνούν.Τι άλλο παραπάνω να πει κανείς για να περιγράψει το πρόβλημα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα