Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των φοιτητών που σπουδάζουν στη Βρετανία
Πώς η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει τους μη Βρετανούς φοιτητές. Διευκρινίσεις από την Βρετανίδα πρέσβη στην Αθήνα. Ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στη μη αναβολή της εξόδου ζητώντας εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου
- 06 Σεπτεμβρίου 2019 11:23
Στο Brexit και τον τρόπο που αυτό θα επηρεάσει τους φοιτητές στη Βρετανία, αναφέρθηκε η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την απονομή των υποτροφιών Chevening, η κ. Σμιθ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί».
Ωστόσο, επεσήμανε: «Όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020-21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους».
Η εμμονή του Μπόρις
Θυμίζουμε πως χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι “προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι” παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός.
“Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου”, επανέλαβε σε ομιλία του σε αστυνομικούς στο Γιορκσάιρ, μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών.
“Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου”, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι “δεσμεύεται” ότι θα διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου). Όπως είπε, “δεν θέλει καθόλου” να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο. “Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι”, τόνισε.
Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει το Brexit, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί στον λαό πως δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει εκ νέου αναβολή: “Ναι, μπορώ. Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι”, υπογράμμισε.
Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.
Μιλώντας εξάλλου για την αποπομπή των ανταρτών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα, είπε ότι “η πειθαρχεία είναι σκληρή”.
Οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν καθυστέρηση του Brexit
Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αντί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του συνδέσμου κατασκευαστών και εμπόρων αυτοκινήτων SMMT.
Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βαίνει και πάλι προς εκλογές, το Brexit βρίσκεται ακόμα στον αέρα τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης. Οι επιλογές κυμαίνονται από ένα ταραχώδες διαζύγιο «χωρίς συμφωνία» έως και την εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος.
Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς, καθυστερήσεις στα σύνορα και νέα γραφειοκρατία, επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα πολλών μονάδων.
«Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν η χειρότερη έκβαση», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT Μάικ Χοζ. «Εάν χρειαστούν επιπλέον δυο-τρεις μήνες για να υπάρξει αυτή η συμφωνία, νομίζω ότι ο κλάδος θα μπορούσε να το αντέξει αυτό», δήλωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η SMMT τον Ιούλιο, οι επενδύσεις στον βρετανικό κλάδο αυτοκινήτων μειώθηκαν περισσότερο από 70% το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 90 εκατ. λίρες, αν και μια σημαντική επένδυση από την Jaguar Land Rover θα αυξήσει το ποσό αυτό για το σύνολο του έτους.
«Οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε ο Χοζ. «Σταμάτησαν διότι (οι επενδυτές) φοβούνται τη μη συμφωνία. Αυτό θα καταστήσει πολύ, πολύ δύσκολο το να συνεχίσουν να έχουν την βεβαιότητα και την εμπιστοσύνη να επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».