Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Οδηγός για τις ειδικότητες, τα δίδακτρα και την επαγγελματική απασχόληση των νέων.
- 24 Αυγούστου 2020 15:10
Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων είναι το πρωταρχικό «ατού» των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας, η φοίτηση παρέχεται δωρεάν αλλά στα ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχουν δίδακτρα μεν, όμως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρεί μια τεράστια ποικιλία στις ειδικότητες και σίγουρα κάποια, που να του ταιριάζει.
Οταν μιλάμε για ΙΕΚ, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε σπουδές οχι μόνο γι΄αυτούς που δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ αλλά και σε αυτούς που θέλουν ν΄αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση και γνώσεις σε σύγχρονες ειδικότητες οι οποίες θα τους οδηγήσουν ευκολότερα σε θέσεις εργασίας. Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση. Μπορείς να εγγραφείς σε ΙΕΚ αν είσαι απόφοιτος, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), ΣΕΚ, ΙΕΚ ακόμη και ΑΕΙ . Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση στα ΙΕΚ κάτι επίσης εξαιρετικά θετικό για τους νέους. Σήμερα εκτός από τα ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας (ΔΙΕΚ), το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχει διάρκεια 5 εξάμηνα, 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1200 ώρες),1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες) και μπορεί να ξεκινήσει κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.
Στα ιδιωτικά ΙΕΚ οι σπουδαστές έχουν πολλά προνόμια και δυνατότητες, ενώ η πρακτική άσκηση των σπουδαστών στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς είναι πρωτεύον μέλημά καθώς το ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν συνεργασίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις και στηρίζουν τα παιδιά ώστε να βρουν δουλειά άμεσα. Μάλιστα ορισμένα διατηρούν γραφεία Εργασίας και Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας, οι οποίοι προσφέρουν επαγγελματικές συμβουλές και καθοδήγηση για τα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Βοηθούν στη σύνταξη βιογραφικών, ενημερώνουν για τις διαθέσιμες θέσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους,προωθούν βιογραφικά, διοργανώνουν ημερίδες και σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και Ημέρες Καριέρας, ώστε σπουδαστές και απόφοιτοι να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών.
Oι σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς έχουν προστεθεί αρκετές δημοφιλείς ειδικότητες με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι εκρηκτική, γεγονός που οδήγησε τουλάχιστον στα δημόσια ΙΕΚ πολλών νέων τμημάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι περίπου 1 στους 5 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, είναι είτε φοιτητές, είτε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες.
Κάντε έρευνα αγοράς
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ενδιαφερόμενος καλό θα ήταν να αφιερώσει αρκετό χρόνο ψάχνοντας ανάμεσα στις ειδικότητες των ιδιωτικών ΙΕΚ, οι οποίες στη σημερινή εποχή έχουν απολύτως προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς.
Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων, ειδικός εφαρμογών αισθητικής, νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής και μακιγιάζ κ.ά. Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν οκτώ που, ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής:
- βοηθός φυσικοθεραπείας
- βοηθός βρεφονηπιοκόμων
- τεχνικός κομμωτικής τέχνης
- βοηθός φαρμακείου
- τεχνικός μαγειρικής τέχνης
- τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
- τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/webdesigner/developer/video games κ.ά.)
Εκτός όμως από τις παραπάνω ειδικότητες υπάρχουν και κάποιες άλλες οι οποίες χαρακτηρίζονται ανερχόμενες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Πρόκειται για ειδικότητες που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διατροφή, τα τουριστικά, τεχνικές ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι κ.λπ.
Η διάρκεια φοίτησης
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Δημόσια και ιδιωτικά ) παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάρκειας πέντε εξαμήνων (τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας). Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 14 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης. Όσοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε ένα από τα δεκάδες δημόσια ΙΕΚ της χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και ύστερα από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ αποκτούν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ. Η επιλογή μεταξύ δημόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ, αφορά τον κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά την οικονομική του κατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο είναι υψηλό και οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να κάνουν μια έρευνα αγοράς.
Τι τίτλο σπουδών αποκτώ μετά τη φοίτηση στα ΙΕΚ;
Ως απόφοιτος του ΙΕΚ μπορώ να λάβω
- Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4
- Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης
- Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης.
Τι πρέπει να γνωρίζω για την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ;
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και αφού έχεις αποκτήσει τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείς να συμμετέχεις σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ;
Η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά. Επίσης από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα μπορεί να λάβεις συμπληρωματική πληροφόρηση, αφού για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.
Επαγγελματικά Λύκεια
Αρκετοί απόφοιτοι Γενικών λυκείων οι οποίοι δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ θέλουν συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Επαγγελματικά λύκεια της χώρας . Στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι όλων,των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν αφού παρακολουθήσουν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. Συγκεκριμένα, στη Β΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν έναν από τους 9 τομείς επαγγελματικών σπουδών και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του τομέα, ενώ στη Γ΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν μια από τις 35 ειδικότητες που προσφέρονται, συναφή με τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β΄ τάξη και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν. Με την αποφοίτηση λαμβάνουν Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών). Μετά την αποφοίτηση, όπως και όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., μπορούν:
- Να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα
- Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις).
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση 3 εξάμηνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξάμηνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.