ΕΑΠ: Επιστολή 139 αποφοίτων στον Πρύτανη για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Διαβάζεται σε 5'
ΕΑΠ: Επιστολή 139 αποφοίτων στον Πρύτανη για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων
eap

Συνολικά 139 απόφοιτοι του ΕΑΠ απέστειλαν επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για το “καυτό” ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επιστολή στον Πρύτανη του ΕΑΠ Εμμανουήλ Κουτούζη απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες συνολικά 139 απόφοιτοι των προγραμμάτων του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Οι 139 ενημερώνουν διεξοδικά την πρυτανική αρχή για τις νομικές τους κινήσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και ζητούν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αρχικώς, σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας ως Πρύτανη του ΕΑΠ και ευχόμαστε να πραγματοποιήσετε τα καθήκοντά σας με αποτελεσματικότητα και υψηλή αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους σπουδαστές/ αποφοίτους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε επισταμένως για ό,τι ενέργειες έχουν γίνει προ αναλήψεως των καθηκόντων σας, αναφορικά με το χρόνια πρόβλημα της ενεργοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που μας έχουν απονεμηθεί με το π.δ. 66/2009.

Συγκεκριμένα, σας γνωρίζουμε ότι εναντίον του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, έχουν ασκηθεί από απόφοιτους των 2 Προγραμμάτων, Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό αγωγές αποζημίωσης, οι οποίες ήδη εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, επί του παρόντος, εκκρεμούν προς εκδίκαση ήδη έξι (6) ομαδικές αγωγές αποζημίωσης αποφοίτων των δύο Προγραμμάτων. Οι πρώτες πέντε (5) εξ αυτών των ομαδικών αγωγών πρόκειται να εκδικαστούν – πλην του ενδεχομένου χορήγησης αναβολής – στις 16.10.2024 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ενώ η έκτη (6) ομαδική αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί στις 3.12.2024 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Με τις ασκηθείσες ομαδικές αγωγές ζητείται η αναγνώριση αποζημίωσης υπέρ των εκεί εναγόντων για την ηθική βλάβη εις την οποία περιήλθαν, λόγω της αδυναμίας τους να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί και να συμμετάσχουν σε Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ στον κλάδο ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ.

Το ΕΑΠ επί σειρά ετών διαφήμιζε τα 2 Προγράμματα, Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό ως Προγράμματα απολύτως ισότιμα με τα υπόλοιπα ΑΕΙ και δημιουργώντας ευλόγως την εντύπωση, απέναντι στους ενδιαφερόμενους αλλά και τους σπουδαστές, ότι οι απόφοιτοι των δύο Προγραμμάτων θα μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ακριβώς έχουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων ΑΕΙ. Συναφώς, καίτοι, η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων ΕΛΠ & ΕΠΟ του ΕΑΠ ήδη συντελέστηκε διαμέσω του π.δ.66/2009, το οποίο και απένειμε ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των 2 αυτών Προγραμμάτων του ΕΑΠ, πλην, όμως, στην πράξη, ουδένα εκ των επαγγελματικών δικαιωμάτων του π.δ.66/2009 μπορούν να ασκήσουν οι απόφοιτοι των δυο Τμημάτων αφού αυτά δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, καθότι δεν πραγματοποιήθηκε απονομή κλάδου εκπαίδευσης στους αποφοίτους του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού (ΕΛΠ) και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΕΠΟ) αλλά ούτε και εντάχθηκαν στο προσοντολόγιο του 2022 στο κλάδο ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με συνέπεια να αποκλείονται στη πράξη από την οικονομική και επαγγελματική ζωή της χώρας.

Τούτο, ενώ απόφοιτοι άλλων Προγραμμάτων του ΕΑΠ (λ.χ. Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής), έχουν πλήρη και απρόσκοπτη επαγγελματική πρόσβαση, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους αποφοίτους του ΕΛΠ του ΕΑΠ της Κύπρου (ΑΚΠΥ), οι οποίοι πλέον μέσω της αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας που τους χορηγεί ο ΔΟΑΤΑΠ προς Τμήματα Ελληνικών ΑΕΙ (Ιστορικό-Αρχαιολογικό), μπορούν να εργασθούν ως φιλόλογοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήτοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην αγορά εργασίας.

Άλλωστε, όσες φορές προσπάθησαν απόφοιτοι του ΕΠΟ και του ΕΛΠ να μετάσχουν σε Προκηρύξεις δημοσίων θέσεων, τούτο έγινε ανεπιτυχώς, αφού οι βεβαιώσεις συναφείας που ελάμβαναν από το ΕΑΠ ποτέ δεν έγιναν δεκτές από το ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους πίνακες και οι ασκηθείσες ενστάσεις τους να απορριφθούν με το σκεπτικό ότι οι βεβαιώσεις που χορηγούσε το ΕΑΠ δεν ήταν οι προβλεπόμενες εκ των οικείων Προκηρύξεων.

Προφανώς, η προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη δεν πραγματοποιήθηκε από τους αποφοίτους χωρίς σκέψη και, ιδιαίτερα, χωρίς εξάντληση κάθε άλλης εναλλακτικής λύσης. Πολλάκις μέσω εξωδίκων, οι απόφοιτοι του ΕΛΠ και του ΕΠΟ διατύπωσαν το πάγιο αίτημά τους προς την Διοικούσα Επιτροπή και τον Πρόεδρο τούτης, για διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου να ανευρεθεί λύση και να φωτιστούν όλες οι πτυχές του προβλήματος άνευ αποτελέσματος καθόσον ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής δεν δέχτηκε να υλοποιήσει συνάντηση μαζί τους.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση και κυρίως η μη διεξαγωγή κανενός διαλόγου με τους αποφοίτους των 2 Προγραμμάτων οδήγησε στην άσκηση των οικείων αγωγών εναντίον του ΕΑΠ από αποφοίτους του ΕΛΠ και ΕΠΟ. Ως ένδειξη δε καλή προθέσεως, ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει από τη πλευρά των αποφοίτων πάγιο αίτημα για διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και συζήτησης επάνω στο ζήτημα της προβληματικής επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων των 2 Προγραμμάτων. Το αίτημα αυτό σας το μεταφέρουμε με την παρούσα επιστολή και ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτό από πλευράς σας και να δεχτείτε να μας ακούσετε.

Συναφώς, αναμένουμε να μας απαντήσετε εάν αποδέχεστε ή όχι την πρόσκλησή μας για συνάντηση και δηλώνουμε από τώρα ότι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε διεξοδικά επί όλων αυτών των θεμάτων που επηρεάζουν τους αποφοίτους των δυο Προγραμμάτων καθοριστικά.
Αθήνα, 17.9.2024

Για λογαριασμό των αποφοίτων ΕΛΠ & ΕΠΟ που αποστέλλουν την παρούσα επιστολή

Η πληρεξούσια δικηγόρος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα