Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών: “Έστειλαν τα παιδιά του Κεστεκίδειου Σχολείου έξω από την πόλη”
Το προεδρείο της Κοινότητας ζητεί να βρεθεί άμεσα λύση για το κτήριο του Κεστεκίδειου Ελληνικού Σχολείου. Τα ερωτήματα που ευλόγως, τίθενται.
- 08 Ιουνίου 2023 14:58
Επιστολή για την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες έστειλε η Ελληνική Κοινότητα προς τους αρμόδιους φορείς, μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του σχολείου στις 15 Μαρτίου με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.
Το κλείσιμο του κτιρίου που βρίσκεται στο στο Saint Gilles, έγινε για “λόγους ασφάλειας” , ενώ οριστική λύση για τους 159 μαθητές του δεν διαφαίνεται. Αναλυτικότερα, το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων με εντολή της ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών προκειμένου να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο στο παλιό κτίριο που μετρά πολλές δεκαετίες από την κατασκευή του. Το πόρισμα έφτασε στο Υπουργείο, στα μέσα Μαρτίου και από τότε το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, κάτι που έφερε αιτιολογημένο αναβρασμό στην ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών.
Η Επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών:
Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (ΕΚΒ) υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για:
– Να βρεθεί άμεσα λύση για το κτίριο του Κεστεκίδειου Ελληνικού Σχολείου.
– Έγκαιρο προγραμματισμό για την επόμενη σχολική χρονιά για το κτηριακό και εκπαιδευτικό πρόβλημα.
– Άμεση συμπλήρωση των πολλών εκπαιδευτικών κενών, και σε καμιά περίπτωση μείωση προσωπικού, λόγω πιθανής μείωσης των μαθητών, που οφείλεται αποκλειστικά στην απαξίωση του σχολείου.
– Ουσιαστική διαβούλευση της πολιτείας με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές.
Οι άνθρωποι της κοινότητας, κάνοντας λόγο για απόλυτη απαξίωση, αναφέρουν πως από τα μέσα Μαίου τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε μικρές και όχι κατάλληλες αίθουσες, σε πολύ μακρινή τοποθεσία από το Κεστεκίδειο, έξω από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, οι παραδόσεις είναι “ψαλιδισμένες”. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η “ρύθμιση” αυτή δεν μπορεί να αποτελεί μια μόνιμη λύση, για όλους τους προφανείς λόγους, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σημειώνει εμφατικά πως πρόκειται για “πρόχειρη λύση με επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης”. Τα λογικά, δηλαδή.
Στην επιστολή τίθεται και το αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το ύψος του ενοικίου στο προσωρινό κτίριο, και μέχρι πότε οι μαθητές θα κάνουν τα μαθήματά τους εκεί. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, για το αν θα γίνουν επισκευές στο Κεστεκίδειο σχολείο και πότε, και αν υπάρχει σχετικός προϋπολογισμός.
“Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί πως οι φετινές εξελίξεις οδηγούν, χωρίς καμία αμφιβολία, στην απαξίωση του ελληνικού σχολείου και σε έλλειψη εμπιστοσύνης από γονείς που πιθανόν να σκέφτονται το Κεστεκίδειο ως το επόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα των παιδιών τους. Ποιος άραγε θα ήταν έτοιμος να γράψει το παιδί του σε ένα σχολείο, το οποίο αντιμετώπισε τόσα προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν;”, σημείωνεται εύλογα.
Οπως είχε γράψει τις το NEWS 24/7 τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου της οποίας οι 9 μαθητές δίνουν εφέτος Πανελλήνιες Εξετάσεις έλαβαν αρχικά χώρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, με τους άλλους να κάνουν τηλεκπαίδευση. Από 15 Μαίου το σχολείο λειτούργησε στον 1ο όροφο του κτιρίου Bogaerts International School, με τα μαθήματα να γίνονται κανονικά για νηπιαγωγείο και δημοτικό και με περιορισμένο πρόγραμμα για το γυμνάσιο-λύκειο λόγω έλλειψης χώρων, με ο,τι συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές μιας και όλο αυτό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως “κανονικότητα”.
Οι παραδόσεις έγιναν βάσει των μαθημάτων που εξετάζονται τον Ιούνιο.
Η ιστορία του Κεστεκίδειου
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Ελληνικό Σχολείο στις Βρυξέλλες αγοράστηκε το 1913 από τον Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της γνωστής σοκολατοποιίας “Leonidas”.
Τη δεκαετία του ’70 ο επιχειρηματίας δώρισε το κτίριο στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο, και η Μητρόπολη με τη σειρά της το παραχώρησε στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο και το χρησιμοποιούσε μέχρι το 2010 ως τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ).
Από τότε μέχρι και πρόσφατα λειτούργησε ως αμιγές ελληνικό σχολείο, ενώ συνέχισε να φιλοξενεί μαθητές απογευματινών τμημάτων γλώσσας. Τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο Ελληνικό Σχολείο προέρχονται από οικογένειες που μετακόμισαν στις Βρυξέλλες για να απασχοληθούν κυρίως σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ ή και στον ιδιωτικό τομέα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις