Φοιτητές χτύπησαν και απείλησαν καθηγητή που δεν απεργεί
Ο Κοσμήτορας Θετικών Επιστημών Κωνσταντίνος Βαρώτσος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος Γιώργος Τόμπρας δέχθηκε επίσκεψη ομάδας φοιτητών ενώ βρισκόταν στο χώρο της γραμματείας
- 19 Ιουνίου 2014 18:28
Στα όρια της κατάρρευσης, διοικητικής, μαθησιακής και ηθικής βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο ορατός κίνδυνος τελειόφοιτοι να χάσουν τις προθεσμίες φοίτησης σε ιδρύματα του εξωτερικού και από την άλλη επαναλαμβάνονται άθλια φαινόμενα ξυλοδαρμού και απειλών σε βάρος καθηγητών που αρνούνται να απεργήσουν σε συμπαράσταση στους διοικητικούς υπαλλήλους.
Όπως καταγράφεται στην εφημερίδα Καθημερινή, η καταγγελία προς τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας Θεοδόση Πελεγρίνη ήταν σαφής: Ο Κοσμήτορας Θετικών Επιστημών Κωνσταντίνος Βαρώτσος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος Γιώργος Τόμπρας δέχθηκε επίσκεψη ομάδας φοιτητών ενώ βρισκόταν στο χώρο της γραμματείας. Μέλη της ομάδας αυτής που δήλωσαν ότι ανήκουν στο διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου του ζήτησαν επιτακτικά να κλείσει το τμήμα την Πέμπτη σε ένδειξη συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους.
Στην άρνησή του, δέχτηκε αρχικά φραστική επίθεση, όπως και η παρευρισκόμενη επίκουρη καθηγήτρια Νίκη Σαουλίδου, και στη συνέχεια και σωματική, με αλλεπάλληλες σπρωξιές, χτυπήματα και απειλές για την προσωπική του και οικογενειακή του ασφάλεια και συγκεκριμένα: “Θα βρω πού μένεις ρε και θα σε κάψω”, “θα κάνουμε κατάληψη, θα σε κλείσουμε σε υπόγειο και θα σε βασανίσουμε ρε…” για τα οποία προτίθεται να κάνει μήνυση κατά αγνώστων.
Χάνουν τις προθεσμίες
Την ίδια ώρα, ορατός είναι ο κίνδυνος, και φέτος, πολλοί τελειόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ να χάσουν τις προθεσμίες για τη φοίτηση σε ΑΕΙ του εξωτερικού, καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες των δύο ιδρυμάτων θα καταρρεύσουν.
Από την πλευρά του, πάντως, ο νέος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι εμμένει στην κυβερνητική απόφαση για προκήρυξη 600 θέσεων επανατοποθέτησης διοικητικών, ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στα ΑΕΙ για επαναπρόσληψη και των 1.136 διαθεσίμων. «Αν η αξιολόγηση γίνει με διεθνή στάνταρ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκύψουν νέες θέσεις» ανέφερε χθες στην «Κ» συνεργάτης του κ. Λοβέρδου. Να σημειωθεί ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, τα ΑΕΙ είχαν καταθέσει αξιολόγηση που εμφάνιζε έλλειμμα 500 διοικητικών υπαλλήλων.
Πελεγρίνης: Μίσος της Πολιτείας απέναντι στα ΑΕΙ
Την απόφαση να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έλαβαν οι 360 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι εργάζονταν άτυπα σε αυτό κατά τους τελευταίους μήνες.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη μετά από τη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, το οποίο, πλέον, θα λειτουργεί με 732 υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ έχουν προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή 20 Ιουνίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας – το μεσημέρι – στα Προπύλαια.
Παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη γενική συνέλευση και στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης έκανε λόγο για μίσος της Πολιτείας απέναντι στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Εκτός από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέντευξη συμμετείχαν ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μ. Σπουρδαλάκης, η κοσμητεύουσα της Φιλοσοφικής Σχολής, Ε. Καραμαλέγκου, ο πρόεδρος του οικονομικού τμήματος, Ν. Ηρειώτης και η πρόεδρος του Γερμανικού Τμήματος, Φ. Μπαρτσαλιά.