H “μεγάλη εικόνα” των πανελλαδικών του 2024

Διαβάζεται σε 5'
H “μεγάλη εικόνα” των πανελλαδικών του 2024
UNSPLASH

Όλο και λιγότεροι εισάγονται στα πανεπιστήμια, χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ, σε μαρασμό τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και η μελέτη των στατιστικών στοιχείων σίγουρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας τόσο για τη νέα γενιά όσο και για πολλά πανεπιστημιακά τμήματα κυρίως της περιφέρειας. Με δυο λόγια όπως προκύπτει από τα στοιχεία η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εκπληρώνει τον σκοπό της. Δηλαδή να λειτουργεί ως «κόφτης» στην εισαγωγή φοιτητών κυρίως και ως όχι να χρησιμοποιείται ως ένα «εργαλείο» για την επιλογή καλύτερων φοιτητών όπως προβλήθηκε, καθώς ακόμη και υποψήφιοι με υψηλό υπόβαθρο εξ΄αιτίας της ΕΒΕ δεν εισάγονται στις σχολές που θέλουν. Το τελικό συμπέρασμα ως προς αυτό είναι ότι και φέτος ένας τεράστιος αριθμός υποψηφίων που ξεπερνάει τις 25.000 δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα φέτος από την κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι ήταν συνολικά 74.847 , έμειναν εκτός 25.677 (από αυτούς οι 20.134 δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό λόγω της ΕΒΕ).

Αλλά και πέρυσι (2023) δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα αφού εκτός πανεπιστημίων, από τα Γενικά Λύκεια έμειναν 22.383 και από αυτούς οι 20.493 δεν είχαν κάνει μηχανογραφικό γιατί τους απέκλεισε η ΕΒΕ. Φέτος οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια ήταν συνολικά 74.847 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Στρατιωτικές-Αστυνομικές σχολές και λιμενικό μόνο οι 52.171. Και επειδή οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν συνολικά 90.416 και από αυτούς εισήχθησαν στα Aνώτατα Ιδρύματα μόνο οι 61.985. Αρα κάθε χρόνο αυξάνονται οι απόφοιτοι των λυκείων που μένουν εκτός ΑΕΙ όχι μόνο βέβαια γιατί δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές αλλά γιατί ήρθε και η ΕΒΕ να τους σβήσει από το τον κατάλογο των υποψηφίων και να τους «κλειδώσει» την πόρτα των ΑΕΙ.

Κενές θέσεις

Και ενώ από τη μία λιγοστεύουν οι νέοι που μπαίνουν στα ΑΕΙ , από την άλλη μένουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια οι οποίες φέτος έφτασαν στις 10.000. Σε 4 τμήματα δεν “πέρασε” ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε 20 τμήματα έχουν από έναν επιτυχόντα και 30 τμήματα πιο λίγους από 10. Τα τελευταία 4 χρόνια με την εφαρμογή της ΕΒΕ έχουν μείνει στα ΑΕΙ κοντά στις 48.000 θέσεις κενές.

Τα τμήματα φυσικής σχεδόν ξεμένουν από φοιτητές, δεκάδες κενές θέσεις έμειναν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, εικόνα που υπάρχει και σε δεκάδες ακόμη τμήματα και μεγάλων ΑΕΙ. Για παράδειγμα:Tο νέο τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας δεν θα δει φέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή ή φοιτήτρια από τα Γενικά Λύκεια. Στο Μαθηματικό της Σάμου από τις 135 θέσεις μόλις 14 είναι οι υποψήφιοι που εισάγονται και στη Νοσηλευτική του Αιγάλεω, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 113, οι εισακτέοι είναι 71.

Στο Διδυμότειχο και στο τμήμα νοσηλευτικής από τις 113 θέσεις μόνο έξι είναι οι επιτυχόντες. Οι κενές θέσεις αφορούν κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα τη Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, όπου από τις 79 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 13. Στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τις 158 θέσεις, καλύφθηκαν οι 8! Στη Σχολή Δασολογίας του Γεωπονικού που βρίσκεται στο Καρπενήσι από τις 107 θέσεις καλύφθηκαν οι 4.

Τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια

Και πέρυσι 153 τμήματα των ΑΕΙ (ένα ποσοστό περίπου 34% του συνόλου των τμημάτων) δεν δέχθηκαν το σύνολο των φοιτητών που «ζήτησαν», κάτι που αθροιστικά, μαζί με τις σχολές των ένστολων, μεταφράστηκε σε περίπου 10.000 κενές θέσεις. Το ίδιο έγινε και το 2021 και το 2022. Μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου στα ΑΕΙ μειώθηκε κατά 22%, όπως προκύπτει από την «Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ, τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρουν ότι η ΕΒΕ προκάλεσε «σφαγή» στο ίδρυμα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μένει με περίπου 50% κενές θέσεις, σε κάποια δε Τμήματα οι κενές θέσεις να φθάνουν περίπου το 80% και ο αριθμός των εισακτέων να είναι μονοψήφιος. Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ενδεικτικό. Μόνο το 2023, από τις 3.612 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν οι 2.546 και έμειναν κενές οι 1.066, δηλαδή το 30%. Το τμήμα Μαθηματικών υποδέχθηκε μόλις 32 πρωτοετείς, ενώ είχε 225 διαθέσιμες θέσεις.

Το τμήμα Φυσικής υποδέχθηκε μόλις 35 πρωτοετείς παρότι οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 199. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γεωπονικό, στο Φιλολογικό και στο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα