“Η Υγεία Μου, Η Ζωή Μου”: Μια πρωτοποριακή αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές

“Η Υγεία Μου, Η Ζωή Μου”: Μια πρωτοποριακή αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές

Μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τίτλο «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ» που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με το κάπνισμα και την εξάρτηση που αυτό προκαλεί.

Παρουσιάστηκε πρόσφατα, από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ιωάννη Μπουκοβίνα, την Πρόεδρο του QualityNet Foundation, Χρυσούλα Εξάρχου, την Managing Director της MSD, Agata Jakoncic και την Communication & CSR Manager, Σέβη Σφακιανάκη. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζει τον παγκόσμιο στόχο «3» του Ο.Η.Ε. για καλή υγεία και ευημερία και βασίζεται στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για ενημέρωση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε πρότυπα ζωής που προωθούν την υγεία και την ευεξία, επικοινωνώντας παράλληλα ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η πρόληψη του καπνίσματος συμβάλει στην ατομική και κοινωνική ευημερία και στην καλή υγεία

Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ


Το πρόγραμμα απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο) Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας και αναμένεται μέχρι το τέλος του να έχει απήχηση σε 140.000 ανθρώπους. Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα ygeiamouzoimou.gr η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της εξ ’αποστάσεως εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε για να ευαισθητοποιήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την αναγκαιότητα της πρόληψης του καπνίσματος καθώς όπως τόνισε ο κος Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ: «Το κάπνισμα αποτελεί ίσως τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, του 3ου συχνότερου καρκίνου στην Ελλάδα, με υψηλά ποσοστά θνητότητας 3. Ένας από τους κύριους στόχους μιας Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα είναι να έχουμε περισσότερες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, για να έχουμε λιγότερους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου έχει ο υγιεινός τρόπος ζωής που συμβάλει στην συνολική ευεξία. Τα σχολικά προγράμματα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος, τα οποία παράλληλα αναδεικνύουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, βρίσκονται στον πυρήνα των προδιαγραφόμενων παρεμβάσεων. Εστιάζουν στην αποφυγή και τη διακοπή του καπνίσματος πριν γίνει συνήθεια και συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για αυτό το λόγο συμμετέχουμε με χαρά στην εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Η υγεία μου, η ζωή μου».»

Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundation


Πέραν της ενότητας που αφορά το κάπνισμα και πιο συγκεκριμένα τα καπνικά προϊόντα, τις αρνητικές επιπτώσεις των καπνικών προϊόντων στον οργανισμό, την ανάπτυξη εργαλείων για να αντιστέκονται στις πιέσεις των συνομήλικων τους, η πλατφόρμα περιλαμβάνει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό με θέματα αγωγής υγείας, όπως: η σπουδαιότητα της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής, η σημασία της καλλιέργειας της αυτοεκτίμησης, η αξία της φιλίας και των κοινωνικών συναναστροφών. Υπογραμμίζοντας την αξία της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, η κα Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundation, ανέφερε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει αναγνωρισθεί η σημαντικότητα της υγείας και της ευεξίας στην ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καμπάνιες πρόληψης πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν και την εκπαίδευση των μαθητών, με στόχο τη δημιουργία ορθών προτύπων συμπεριφοράς. Οι μαθητές μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Υγεία μου, η ζωή μου» γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές και επηρεάζουν με τη σειρά τους το οικογενειακό περιβάλλον τους. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κοινωνικά «αντισώματα» ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Υποστηρίζουμε την έγκαιρη πρόληψη, διότι αποτελεί θεμέλιο μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας».

Αgata Jakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα


Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την παιδική και εφηβική, τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις όπως συγκρούσεις, άγχος και έντονη συναισθηματική φόρτιση, είναι σημαντικό να εκτεθούν σε νεαρή ηλικία στην κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να κάνουν ορθές επιλογές που θα τις ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Όπως δήλωσε σχετικά η κα Αgata Jakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα: «Πιστεύω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να προστατέψουμε την νέα γενιά και να καλλιεργήσουμε σε αυτή υγιεινές συνήθειες που θα την ακολουθούν για μια ζωή. Η καλλιέργεια της αντικαπνιστικής κουλτούρας και η ανάδειξη του υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από την πρωτοβουλία «Η υγεία μου, η ζωή μου» μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα σημερινά παιδιά, δημιουργώντας τις βάσεις για τους υγιείς πολίτες του αύριο, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του πνεύμονα. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εταιρικού μας προγράμματος εταιρικής ευθύνης «Life Matters» και υπογράφει τη δέσμευση μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.»

Στο ygeiamouzoimou.gr:

  • Οι μαθητές μπορούν να βρουν: Ενημέρωση και δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην τάξη με τον εκπαιδευτικό τους ή εκτός σχολικής τάξης με την οικογένεια και τους φίλους τους, ώστε να διατηρήσουν την καλή τους υγεία και ευεξία, μακριά από επιβλαβείς συνήθειες.
  • Οι γονείς μπορούν να βρουν: Ενημερωτικά και επιστημονικά άρθρα για την προάσπιση της υγείας, καθώς και έξυπνες συμβουλές για τη διατήρηση του ευ ζην και της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους.

Περισσότερες πληροφορίες: Εκπαιδευτική πλατφόρμα: Ενημέρωση (ygeiamouzoimou.gr)

  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν: Υλικό που θα τους βοηθήσει να μιλήσουν στους μαθητές τους για το κάπνισμα, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ψυχική ισορροπία με ευχάριστο, δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο. Μπορούν να βρουν εκπαιδευτικά σενάρια, οδηγούς υλοποίησης, ενημερωτικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας, οπτικοακουστικό υλικό για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα.

Περισσότερες πληροφορίες: Εκπαιδευτικό Υλικό (ygeiamouzoimou.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα