Η Κεραμέως εκδικείται τους μαθητές: Εκτός τηλεκπαίδευσης και με απουσία όσοι κάνουν κατάληψη

Η Κεραμέως εκδικείται τους μαθητές: Εκτός τηλεκπαίδευσης και με απουσία όσοι κάνουν κατάληψη
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας. Ξεκινά τηλεκπαίδευση με αποκλεισμό όσων συμμετέχουν σε κατάληψη, οι οποίοι θα παίρνουν και απουσία. Όλη η απόφαση.

Την αναπλήρωση όλων των χαμένων ωρών διδασκαλίας από τις καταλήψεις και την υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη προανήγγειλε χθες, Τετάρτη 30/9, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μια απόφαση που τη φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με τους μαθητές που κρατούν κλειστά τα σχολεία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξαν πριν από τρεις εβδομάδες.

Kατάληψη tου 1ου Λυκείου και 2ου και 3ου Γυμνασίου Άργους Eurokinissi

 

Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν υποχρεωτικές απουσίες.

Τα νέα αυτά μέτρα της υπουργού Παιδείας επικαιροποιήθηκαν με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 1/10, στο ΦΕΚ (4264/Β’/30.09.2020), σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση παρεμπόδισης του εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

“Ο διάλογος πρέπει να γίνεται με ανοιχτά σχολεία”

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία. «Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά αν και κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, και είπε ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, αλλά δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων. «Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις νέες αποφάσεις του υπουργείου, η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε έκτακτο ΔΣ και θα εξετάσει τον τρόπο αντίδρασης, στην πολεμική τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κα Κεραμέως.

Στους δρόμους οι μαθητές

Την ίδια ώρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με το Πανελλαδικό Συλλαλλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Τα σχολεία της Αττικής έχουν και τη στήριξη πολλών ακόμη εκπαιδευτικών μονάδων της περιφέρειας που αναμένεται να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας καθώς και αρκετών ΕΛΜΕ που καλούν σε συμμετοχή στη διαμαρτυρία.

Το σύνθημα που προαναγγέλλει το συλλαλητήριο φέρει τίτλο “Τώρα μιλάμε εμείς” και αναφέρει: “Συνεχίζουμε τις καταλήψεις, οργανώνουμε τον αγώνα μας”, ενώ στο σχετικό κάλεσμα γίνεται και επιγραμματική καταγραφή των αιτημάτων των μαθητών:

Αυτά είναι:

  • Μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις καθαριστριών
  • Ούτε Νέο Λύκειο, ούτε Τράπεζα Θεμάτων
  • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως
  • Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18
  • Λεφτά για την υγεία και την παιδεία
https://www.news247.gr/download/9774//762000/thlek1.pdf

 

Απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεκπαίδευση παραμένει νομικά στον “αέρα”, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει τίποτα παρά τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης την περασμένη Άνοιξη.

Οπως είχε αναφέρει το Νews24/7 σε αναλυτικό ρεπορτάζ, η Αρχή μπορεί να διαπίστωσε ότι η διαδικασία είναι σύννομη επί της αρχής, ωστόσο παρατήρησε πάρα πολλά κενά και αστοχίες για τις οποίες έδωσε διορία τριών μηνών στο Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί.

Ιδού, 11 από τα προβληματικά σημεία όπως τα είχαμε καταγράψει στις 7 Σεπτεμβρίου:

1. Δεν είναι βέβαιο πότε συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό (διαβιβαστικά, emails, κλπ). Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε ΕΑΠΔ στις 15/5, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.

2. Ακόμη και αν υπήρχε τότε, συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας υπονοούμενα για την ποιότητά της, την οποία σχολιάζει αμέσως μετά.

3. Κακώς η ΕΑΠΔ υπογράφεται από την DPO του Υπουργείου. Δεν είναι δουλειά της.

4. Δεν αναφέρεται από ποιους ειδικούς όντως συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, όπως απαιτεί ο GDPR.

5. Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση η ΕΑΠΔ αλλά μόνο αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.

6. Δεν έλαβε υπόψη της τη διάκριση μεταξύ α) σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και β) live streaming από την αίθουσα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

7. Δεν έγινε διαβούλευση όχι μόνο με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές κλπ αλλά και με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή Δημόσιους Φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής για τα θέματα αυτά. Δεν έγινε τότε, δεν έγινε και εκ των υστέρων.

8. Με τον τρόπο που έγινε η ΕΑΠΔ τέθηκαν σε κίνδυνο δικαιώματα και ελευθερίες των υποκειμένων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

9. Απέκρυψε ολόκληρες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων που, σύμφωνα και με τη σύμβαση Cisco – Υπουργείου Παιδείας, η Cisco διατηρεί και για 7 χρόνια μετά και αξιοποιεί για εμπορικούς της σκοπούς!

10. Δεν πληροί τα κριτήρια πληροφόρησης και διαφάνειας το Υπουργείο, καθώς ούτε ουσιαστική ενημέρωση έκανε στα υποκείμενα, ούτε κώδικες εξέδωσε, όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει.

11. Αυθαίρετα, τέλος, το Υπουργείο, μετά από όλα τα παραπάνω, συσκέφθηκε με τον εαυτό του και αποφάσισε ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και δεν τίθεται άλλο θέμα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα