Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία εν μέσω πανδημίας
Θολό είναι το τοπίο για το πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και ποιος θα ελέγχει την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Η τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις.
- 16 Σεπτεμβρίου 2021 09:03
Απομένουν περίπου 20 ημέρες για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής σεζόν στα ελληνικά πανεπιστήμια και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν ανά την επικράτεια τα ιδρύματα εν μέσω πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει πολλές φορές την πρόθεση της επιστροφής στην κανονικότητα με τη δια ζώσης παράδοση των μαθημάτων στα αμφιθέατρα, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Εκ των πραγμάτων όμως, και σε συγκεκριμένα μαθήματα στις δημοφιλείς σχολές στα οποία το πλήθος των φοιτητών είναι πολύ μεγάλο (300 άτομα) αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να επιρρίψει όλη την ευθύνη για την υγειονομική ασφάλεια στις σχολές.
Ανά Πανεπιστήμιο αναμένεται να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις. Είναι όμως σαφές ότι εφόσον οι καθηγητές δεν μετατραπούν σε…χταπόδια αυξάνοντας τον διδακτικό τους χρόνο χωρίς αύξηση αποδοχών για να “βγούν” τα “σπασίματα” των μαθημάτων και να μειωθεί το πλήθος των φοιτητών, κάποιες ώρες θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα, υπάρχουν καθηγητές που θεωρούν το υπάρχον πλαίσιο ασφαλείας ανεπαρκές και έχουν διαμηνύσει στους επικεφαλής των τμημάτων τους ότι δεν πρόκειται να κάνουν δια ζώσης μάθηματα. Στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας δε ο αριθμός αυτων ακριβώς των καθηγητών ανεβαίνει.
Το Υπουργείο, ως είθισται, λειτουργικά νωχελικά. Μόλις την Τρίτη ψηφίστηκε τροπολογία (η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις) σύμφωνα με την οποία “τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δύνανται να προβαίνουν σε διαδικασία απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο τήρησης των έκτακτων μέτρων για συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων”.
Με λίγα λόγια, αν τα ιδρύματα το επιθυμούν και διαθέτουν τα σχετικά κονδύλια μπορούν να προσλάβουν όποιον να’ ναι (κυριολεκτικά) προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του…ελεγκτή των μέτρων (κυρίως τον έλεγχο πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού ή rapid test). Και όλα αυτά 20 ημέρες πριν περάσουν το κατώφλι των Πανεπιστημίων οι φοιτητές. Προφανώς τέτοιο είδους fast track συμβάσεις μόνο με ιδιώτες μπορεί να συναφθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Την ίδια ώρα οι καθηγητές ψάχνονται. Χωρίς να γνωρίζουν ακόμα αν θα παραδώσουν δια ζώσης ή διαδικτυακά, δεν είναι σε θέση να οργανώσουν τα μαθήματά τους και να αρχίσουν τη σχετική προετοιμασία. Υπάρχουν καθηγητές που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμα και απευθείας μετάδοση του μαθήματός τους από το αμφιθέατρο έτσι ώστε να συνδυαστούν η δια ζώσης διαδικασία με την εξ αποστάσεως. Τέτοιο όμως τύπο μαθήματος όμως τον έχει χαρακτηρίσει τουλάχιστον προβληματικό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την απόφασή της για την τηλεκπαίδευση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Ευτυχώς, τα ιδρύματα απαλλάσονται, προς το παρόν, από την ευθύνη να εντάξουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα την πανεπιστημιακή αστυνομία που παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες μετά και τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις