Η ΠΟΣΥΠ είχε προειδοποιήσει την Κεραμέως για τις παραιτήσεις – Παρωδία και φιάσκο οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Η ΠΟΣΥΠ είχε προειδοποιήσει την Κεραμέως για τις παραιτήσεις – Παρωδία και φιάσκο οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες
Η Νίκη Κεραμέως Sooc

Οι αρετοί του Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας είχαν προειδοποιήσει ότι εφόσον η Υπουργός επιμείνει, θα αντιδρούσαν δυναμικά. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες της 29ης Οκτωβρίου είχαν εξελιχθεί σε παρωδία.

H παραίτηση των αιρετών του ΚΥΣΔΙΠ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξήγητη επιμονή της Νίκης Κεραμέως στον ορισμό τους παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ήταν προδήλως παράνομες (στα όρια της φαιδρότητας κάποιες φορές) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Η ΠΟΣΥΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας, είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου ότι θα αντιδρούσε δυναμικά σε περίπτωση που η Νίκη Κεραμέως επέμεινε σε ορισμό. Οπως και έγινε τελικά.

Στις 12/11 η ΠΟΣΥΠ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι από τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που πήρε στα χέρια της καταδείκνυαν την παρανομία της διαδικασίας. Σε ηλεκτρονικές κάλπες ανά την Ελλάδα βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ψηφίσαντες. Αλλού ψήφισε μόνος ένα μέλος.

Ιδού η ανακοίνωση

Έπειτα από την γνωστοποίηση στην ΠΟΣΥΠ των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της 29ης Οκτωβρίου διαπιστώσαμε ότι η διεξαχθείσα ψηφοφορία, όπως σας είχαμε δηλώσει και από την πρώτη ημέρα, είναι παράνομη!

Όλη η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διεξήχθη με την χορήγηση λευκών ψηφοδελτίων από την “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς” και στις περισσότερες κάλπες με την ψήφιση και την καταμέτρηση λευκών ψηφοδελτίων (ΚΥΣΔΙΠ 30 Λευκά, ΠΥΣΔΙΠ: Κ. Μακεδονία, Δυτ. Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Αττική, Κρήτη,..παντού) γεγονός που δεν προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο αλλά και από την δική σας ρητή αναφορά στην εγκύκλιο 131582/Γ2/18-10-2021 για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου ρητώς αναφέρεται: «Λευκά ψηφοδέλτια δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Όπως μας δηλώθηκε από την “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς” δεν κατανοήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την μη πρόβλεψη λευκής ψήφου και συνεπώς επέτρεψε την υποβολή της, κι έτσι διευκολύνθηκε η παράνομη ψηφοφορία!

Επίσης αποποιείται κάθε ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και επισημαίνει ότι ¨το σύνολο της διεξαγωγής και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων, πραγματοποιείται και τελεί υπό την αποκλειστική ευθύνη της διεξάγουσας αρχής, δηλαδή του Υπουργείου Παιδείας!

Επίσης πώς να χαρακτηρίσει κανείς την διεξαχθείσα ηλεκτρονική ψηφοφορία με την διαλογή και καταμέτρηση, σε πολλές ψηφιακές κάλπες (Ιονίων Νήσων, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Αττικής, Βορίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος, και αλλού που λόγω ύπαρξης συνδυασμών δεν ανιχνεύτηκε), περισσοτέρων ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων από τους ψηφίσαντες, παρά μόνον παράνομη και άκυρη!

Τα σχετικά πρακτικά των Επιτροπών αγγίζουν το όριο της φαιδρότητας, καταγράφοντας ψήφους που καταμετρήθηκαν περισσότερες από τους ψηφίσαντες και όπως τους κοινοποιήθηκαν από την ¨Ψηφιακή Κάλπη Ζευς¨, η οποία φέρει και την ευθύνη!

Επιπλέον σε καμία ψηφιακή κάλπη δεν βρέθηκε ούτε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, γεγονός που είναι χαρακτηριστικό για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας, το πληροφοριακό σύστημα δεν τα εντόπισε, διότι υπήρχε λάθος παραμετροποίηση του!

Τέλος τοποθετείστε εσείς σε όποια κατηγορία θέλετε την ηλεκτρονική ψηφοφορία του ΠΥΣΔΙΠ Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία από 104 εγγεγραμμένους υπαλλήλους, ψήφισε μόνον ένας (1) συνάδελφος! Αλήθεια θα επικυρώσετε αυτή την ψηφοφορία;

Κ. Υπουργέ,

Το Υπουργείο έχει υποβάλλει στην ΕΔΥΤΕ αίτημα επαναληπτικής ψηφοφορίας για τις ηλεκτρονικές κάλπες των Ιονίων Νήσων και της Στερεάς Ελλάδος, θα το πράξει και για τις άλλες, κατά τρόπο επίσης παράνομο και καταχρηστικό, διότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη, στο Νόμο (ΦΕΚ944 τΒ/2021) και στην σχετική ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.37,21,/1301/οικ. 7022/20-04-2021 για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει για επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία αφορά ρητά «σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας ή /και αντικειμενικής αδυναμίας τεχνικής ή άλλης, διαπιστώνεται από την Εφορευτική Επιτροπή η αδυναμία να πραγματοποιηθεί ή να περατωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας…». Όχι όμως για προφανώς παράνομες περιπτώσεις όπου βρέθηκαν περισσότερες ψήφοι από τους ψηφίσαντες.

Επιπρόσθετα πάλι στο Νόμο και στη σχετική ΚΥΑ προβλέπεται «Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται σχετικό πρακτικό πλήρως αιτιολογημένο με το σύνολο των πραγματικών περιστατικών, ….».Στην περίπτωση μας και πραγματοποιήθηκε και περατώθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία και από καμία εφορευτική επιτροπή δεν συντάχθηκε τέτοιου είδους πρακτικό. Όλα τα προβλήματα αφορούν στην άστοχη λειτουργία του συστήματος της ¨Ψηφιακής Κάλπης Ζευς¨, στην πρόσφατη ηλεκτρονική ψηφοφορία, γεγονός που είναι αδύνατον να έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη.

Τέλος, για την δυνατότητα διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, χρειάστηκε να νομοθετήσετε ειδική διάταξη νόμου (ΦΕΚ τΒ΄4758/2020, άρθρο 5), ενώ «δυστυχώς» για την δική μας εκλογική διαδικασία δεν το προβλέψατε!

Εκείνο πάντως που μας εντυπωσιάζει είναι η απόρριψη των ενστάσεων των υποψηφίων για ακύρωση της διαδικασίας ως εκπρόθεσμες, αφού μάλλον στην περίπτωση αυτή έχουμε εφαρμογή του νόμου κατά το δοκούν! Αλήθεια σε ποια διαδικασία ή σε ποια ψηφοφορία είναι εκπρόθεσμες οι ενστάσεις, υπήρχε διαδικασία, υπήρχε διαλογή, υπήρχε καταμέτρηση που να μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι;

Ενημερώθηκε και η ΑΔΕΔΥ

Στις 19/11 η ΠΟΣΥΠ γνωστοποίησε και τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η οποία έκανε λόγο για “παρωδία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας” ενώ θύμιζε στην Υπουργό ότι είναι εκτεθειμένη “για την λειτουργία της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ» (ΦΕΚ 5244/Β/2021), διότι επέβαλε την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΑΙΘ (εκπαιδευτικών και διοικητικών) με ένα πληροφοριακό σύστημα που μέχρι προχθές στερούνταν θεσμοθετημένης λειτουργίας”.

Η σχετική ανακοίνωση

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζοντας τη δια ζώσης ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Δημοσίου και έπειτα από τις σοβαρότατες καταγγελίες της Π.Ο.Σ.Υ.Π. για την παρωδία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και όπως αυτή διεξήχθη, στις 29 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, καλεί την Υπουργό να ακυρώσει την παράνομη αυτή εκλογική διαδικασία, να σεβαστεί τη βούληση των υπαλλήλων που απείχαν σε ποσοστό 90% από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και να προχωρήσει άμεσα σε δημοκρατικές και συμμετοχικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΑΙΘ, με δια ζώσης ψηφοφορία.

Άλλωστε, η Υπουργός Παιδείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένη μετά την έκδοση της Υ.Α. για την λειτουργία της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ» (ΦΕΚ 5244/Β/2021), διότι επέβαλε την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΑΙΘ (εκπαιδευτικών και διοικητικών) με ένα πληροφοριακό σύστημα που μέχρι προχθές στερούνταν θεσμοθετημένης λειτουργίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα