Η σημασία των νέων skills στην εκπαίδευση

Διαβάζεται σε 6'
Η σημασία των νέων skills στην εκπαίδευση
Image by Freepik

Ο ρόλος των νέων δεξιοτήτων στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των skill gaps και την προετοιμασία των μαθητών για μελλοντικές σταδιοδρομίες σε νέες βιομηχανίες.

Η εκπαίδευση σήμερα έχει έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν του παρελθόντος, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά όρια σχολικών/ακαδημαϊκών βιβλίων και τάξεων. Σήμερα, η προετοιμασία των μαθητών για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία περιλαμβάνει και το να εξοπλιστούν με αρκετές νέες δεξιότητες που υπερβαίνουν ένα συμβατικό πρόγραμμα σπουδών. Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και η εμφάνιση νέων βιομηχανιών αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο των νέων δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και το πώς αυτές πρέπει να ετοιμάσουν τους μαθητές για τις προκλήσεις του αύριο.

Σύμφωνα με πρόσφατο report της Korn Ferry, έως το 2030 περισσότερες από 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να μείνουν ακάλυπτες, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ειδικευμένα άτομα για να τις αναλάβουν. Επιπρόσθετα, το 82% των global leaders που συμμετείχαν σε έρευνα της Microsoft δηλώνουν ότι οι υπάλληλοί τους θα χρειαστούν νέες δεξιότητες για να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη του Generative AI.

Προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση στις νέες δεξιότητες στην εκπαίδευση είναι η δυναμική φύση της αγοράς εργασίας. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εγκαινίασε μια εποχή στη διάρκεια της οποίας η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση μεταμορφώνουν τις βιομηχανίες με πρωτοφανή ρυθμό. Οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας αντικαθίστανται από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, δημιουργώντας μια ζήτηση για δεξιότητες που ευθυγραμμίζονται με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά το εργατικό δυναμικό.

UNSPLASH

Η ανάγκη για τεχνολογική επάρκεια

Η προετοιμασία των μαθητών για το μέλλον απαιτεί, μεταξύ άλλων, την τεχνολογική τους παιδεία και επάρκεια. Οι νέες δεξιότητες στην εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο τη βασική γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και περαιτέρω γνώσεις σε πεδία όπως η κωδικοποίηση, η ανάλυση δεδομένων, αλλά και η κατανόηση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο πρόγραμμα σπουδών ενισχύει την ικανότητα των μαθητών να αξιοποιούν τη δύναμη της καινοτομίας, παρέχοντάς τους τα εργαλεία για να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε νέες βιομηχανίες.

Ο ρόλος των soft skills

Πέρα από τις τεχνολογικές δεξιότητες σημαντική είναι και η αξία των soft skills (ονομάζονται και “ήπιες δεξιότητες”). Η επικοινωνία, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δεξιότητες που ξεπερνούν συγκεκριμένες βιομηχανίες και είναι απαραίτητες σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον. Οι νέες δεξιότητες στην εκπαίδευση θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη αυτών των soft skills, καθώς όχι μόνο ενισχύουν τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας, αλλά συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ολοκληρωμένων ατόμων. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της καλλιέργειας των διαπροσωπικών δεξιοτήτων για την προετοιμασία των μαθητών για να έχουν επιτυχία σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία και η επικοινωνία αποτελούν βασικούς μοχλούς καινοτομίας.

Επιχειρηματική νοοτροπία

Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, η ανάληψη κινδύνων και η προληπτική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων αποτελούν βασικά συστατικά των νέων δεξιοτήτων στην εκπαίδευση. Η καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας προετοιμάζει τους μαθητές να εντοπίσουν ευκαιρίες και να προσαρμοστούν στην εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς.

Η εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών για να μεταδώσει στους μαθητές τις αρχές της καινοτομίας και της επινοητικότητας. Ενισχύοντας το επιχειρηματικό πνεύμα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές όχι μόνο να αγκαλιάσουν την αλλαγή, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία νέων βιομηχανιών και ευκαιριών εργασίας.

Image by fxquadro on Freepik

Πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των νέων

Είναι σημαντικό ότι, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που προσφέρουν στους νέους ευκαιρίες για να αλλάξουν το μέλλον τους. Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Μπροστά για την Παιδεία, που υλοποιεί η Eurobank εδώ και 21 συνεχή χρόνια, περνάει στη νέα εποχή του. Η Τράπεζα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, διευρύνει το πρόγραμμα και αναλαμβάνει μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες, τηρώντας τη δέσμευσή της να στέκεται δίπλα στους νέους και να στηρίζει ενεργά τον χώρο της Παιδείας. Κύριος στόχος των νέων αυτών πρωτοβουλιών είναι η επένδυση στην εξειδίκευση και στην πρακτική γνώση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία της Eurobank εδώ και 21 χρόνια επιβραβεύει την προσήλωση στη γνώση, την επιμονή και την ευγενή άμιλλα, έχοντας βραβεύσει 22.572 αριστούχους από όλα τα Λύκεια της χώρας με χρηματικά βραβεία που αγγίζουν τα 21 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν σταματά στην επιβράβευση. Κατανοώντας τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, επενδύει στην εξειδίκευση και συνδέει την ακαδημαϊκή με την πρακτική γνώση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η Eurobank χρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του νέου επαγγελματικού μεταπτυχιακού M.Sc. in Digital Transformation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας προωθείται με professional services και mentoring μέσω της πλατφόρμας της CollegeLink, ενώ προσφέρονται ευκαιρίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε πολλά σύγχρονα θέματα, καθώς και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Eurobank και άλλες εταιρείες. Τέλος, η διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με τον επιχειρηματικό επιταχυντή egg της Eurobank, με συμβουλευτική καθοδήγηση, επιτάχυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για φοιτητές.

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων δεν είναι μόνο μια απάντηση στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, αλλά και ένα εργαλείο για την ενίσχυση κάθε μαθητή ατομικά και κοινωνικά. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοινωνίας που ευνοεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη συνεχή βελτίωση και αποτελεί επένδυση στην ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την επιτυχία της επόμενης γενιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα