Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Δεν χρειάζεται να αριστεύσεις για να περάσεις Ιατρική
Διαβάζεται σε 5'Με το σύστημα που θα καθιερώνει ο νέος νόμος Πιερρακάκη δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
- 07 Φεβρουαρίου 2024 16:01
Θα έλεγε κανείς ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης επιχείρησε να τραβήξει άσο από το μανίκι του ανακοινώνοντας την Τετάρτη τη σύνδεση των Πανελληνίων Εξετάσεων με την πρόσβαση στα μη κρατικά Πανεπιστήμια που ο νόμος του θα καθιερώσει.
Επειδή όμως, όπως λέει και ο ίδιος ο Υπουργός, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τη νέα πραγματικότητα όπως την εξέφρασε με ένα απλό παράδειγμα.
Έστω ότι στόχος ενός/μίας υποψηφίου είναι κάποια ιατρική σχολή.
Το 2023 οι ιατρικές σχολές των δημοσίων Πανεπιστημίων της χώρας είχαν ελάχιστη βάση εισαγωγής το 13,97. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε ότι όποιος έπιανε το 13,97 εισαγόταν. Αν, για παράδειγμα ήθελε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας η οποία είχε συντελεστή βαρύτητας 1,35 έπρεπε να πιάσει συνολικά 18.880 μόρια, δηλαδή ένα μέσο όρο που θα άγγιζε το 19.
Με τα νέα δεδομένα, ο υποψήφιος χρειάζεται το χαμηλότερο μέσο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου (εν προκειμένω Επιστήμες Υγείας και Ζωής) πολλαπλασιαζόμενο επί 0,8. Το γινόμενο αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίζει τα 18.800 μόρια, θα είναι σαφές μικρότερο. Αν ο μέσος όρος αυτός ας πούμε είναι 11, τότε με 13,75 θα κατοχυρώνει δικαίωμα σε μη κρατική πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής.
Είναι, άρα, σαφές ότι στη νέα εποχή δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που θα επιδιώκουν τη βάση εισαγωγής για τα τμήματα των δημοσίων και αυτοί που θα επιχειρούν να πιάνουν απλά τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Πρέπει να επισημανθεί παράλληλα και το ακόλουθο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι η κυβερνητικός στόχος είναι η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από άλλο σύστημα πρόσβασης που μένει να το δούμε.
Επί της ουσίας δηλαδή η συζήτηση για τη σύνδεση των Πανελληνίων Εξετάσεων με την εισαγωγή στα μη κρατικά Πανεπιστήμια αφορά ένα μικρό χρονικό διάστημα, τα επόμενα το πολύ τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και των Κρατικών, θα έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς το πτυχίο τους θα είναι ισότιμο.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Μετά τους εκφοβισμούς αλλά και τη βία κατά περιπτώσεις εναντίον φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έχει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε σχετική παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν, τη στιγμή που παραμένουν υπό κατάληψη περίπου 150 σχολές σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών».
«Ξεκινώ με παραδοχή: το δίλλημα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.
«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».
Ουσιαστικά, πάντως, η παραπάνω σύνδεση θα αφορά τα επόμενα 1-2 χρόνια, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις για το εθνικό απολυτήριο και την κατάργηση των Πανελλαδικών.
Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.
Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025.
Τα κριτήρια της ίδρυσης, ανέφερε, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
parousiasi