Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 10 από τα 12 ξένα ιδρύματα που αιτήθηκαν άδεια συνεργάζονται με ελληνικά κολλέγια
Διαβάζεται σε 5'
Η συντριπτική πλειονότητα των Πανεπιστημίων που κατέθεσαν αίτημα αδειοδότησης για λειτουργία στην Ελλάδα συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με ελληνικά κολλέγια.
- 02 Απριλίου 2025 06:19
Η ανακοίνωση των 12 Πανεπιστημίων που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν εξέπληξε κανέναν.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν περιείχε καμία ευχάριστη έκπληξη, αφού κανένα μεγάλο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) δεν κατέθεσε σχετικό αίτημα.
Οι στοιχειωδώς πιο προσεκτικοί θα διαπίστωσαν άμεσα ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των Πανεπιστημίων που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με ελληνικά, πάσης φύσεως, κολλέγια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το Υπουργείο βέβαια ανακοίνωσε μόνο τα ονόματα των μητρικών Πανεπιστημίων και όχι τα συνεργαζόμενα κολλέγια. Αλλά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα ονόματα και οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει είναι εδώ και καιρό γνωστά.
Οπως γνωστό ήταν ότι από το νόμο που (ίσως και κατά παράβαση του Συντάγματος) εισάγει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μη κρατικά (δηλαδή ιδιωτικά) Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα ευνοηθούν κυρίως τα ελληνικά κολλέγια που συμπράττουν εδώ και χρόνια με βρετανικά, κατά τον κύριο λόγο Πανεπιστήμια.
Μπορούμε να τα δούμε ένα προς ένα τα βρετανικά:
Το University of Derby συνεργάζεται με το Mediterranean College. Από την ιστοσελίδα του κολλεγίου μαθαίνουμε πως “διθυραμβικές κριτικές και υψηλές βαθμολογίες έδωσαν οι φοιτητές του στο συνεργαζόμενο με το Mediterranean College, University of Derby”.
Το London Metropolitan University έχει συνάψει συνεργασία με το City Unity College. Από την ιστοσελίδα του κολλεγίου πληροφορούμαστε ότι το “City Unity College σε συνεργασία με το London Metropolitan University προσφέρει τα ακόλουθα προγράμματα Bachelor και Master στους παρακάτω τομείς: Ψυχολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Νομική”.
To University of East London “υπάρχει” ήδη στην Ελλάδα μέσα από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο. “Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το UEL είναι σχεδιασμένα ώστε να προετοιμάζουν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας έτσι όπως διαμορφώνεται και, συνεχώς, επαναπροσδιορίζεται από τις αρχές της 4ης τεχνολογικής βιομηχανικής επανάστασης” μαθαίνουμε στο σχετικό ιστότοπο.
To University of York, ως γνωστόν, έχει ήδη συνεργασία με το City College της Θεσσαλονίκης. “Mε φοιτητές και καθηγητές από 15 περίπου διαφορετικές χώρες, τo CITY College προσφέρει πτυχιακά προγράμματα (Bachelors) και εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα (Masters) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομίας, την Πληροφορική, την Ψυχολογία, την Αγγλική Φιλολογία και την Επικοινωνία και τα Ψηφιακά Μέσα” η πρώτη ενημέρωση που λαμβάνει όποιος μπαίνει στην επίσημη ιστοσελίδα.
Το University of Essex είναι εταίρος του Aegean College. “Στο Πανεπιστήμιο του Essex επικρατεί έντονη περιέργεια για τα πράγματα: η αναζήτηση νέων τρόπων σκέψης και προέκτασης των ορίων της γνώσης δεν ενθαρρύνεται απλά, αλλά αποτελεί ζητούμενο από τους φοιτητές” τονίζεται στον ιστότοπο του κολλεγίου.
Το Keele University συνεργάζεται (και αυτό) με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
To Queen Margaret University συνεργάζεται, επίσης, με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Βρετανικό ίδρυμα που εδρεύει στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. “Το Πανεπιστήμιο ξεχωρίζει για τις υψηλές αξίες του ιδανικά του και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη τεχνογνωσία του στους τομείς της Υγείας, της Αποκατάστασης και του Πολιτισμού” μαθαίνουμε στην ιστοσελίδα του κολλεγίου.
Το Open University είναι εκπαιδευτικός εταίρος του Anatolia College της Θεσσαλονίκης.
To West London University έχει αναπτύξει συνεργασία με το BCA College. Μία ακόμη συνεργασία ήδη γνωστή στον εκπαιδευτικό χώρο.
Το Greater Manchester University συνεργάζεται με το ελληνικό New York College. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο του Bolton που μετονομάστηκε. Και αυτή η συνεργασία ήταν ήδη γνωστή.
Τα υπόλοιπα 2+1
To Sorbonne Paris Nord έρχεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ιnstitution d’ Etudes Francophones. Μεταφέρουμε εδώ χωρία από το σχετικό άρθρο που έγραψε για λογαριασμό του NEWS 24/7 ο Ελληνας ερευνητής Χρήστος Ανδριανόπουλος που ζει και εργάζεται στο Παρίσι: “Το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι ένα σχετικά νέο ίδρυμα στον βορά του Παρισιού, με σχετικά μικρό αριθμό φοιτητών (περίπου 25.000) και λιγότερο από 1.000 άτομα προσωπικό.
Επιτελεί ένα τεράστιο έργο, υλοποιώντας το σχέδιο του δημοκρατικού πανεπιστημίου – δηλαδή την παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε όλους και όλες, κάτι το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται βασικό δικαίωμα. Πρόκειται για ένα μικρό ίδρυμα με πολλά προβλήματα και σοβαρή υποχρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σε περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ”.
Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας αναμένεται να προσφέρει σχολές ιατρικής, νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων. Είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία να ιδρύσει παράρτημα στην Αθήνα και θα το κάνει με την έδρα του να τοποθετείται στο Ελληνικό.
Το Sunderland University τέλος υπέβαλλε αίτημα για ίδρυση παραρτήματος από την ακαδημαϊκή σεζόν 2026-2027. Συνεργάζεται στην Ελλάδα με το DEI College που τονίζει ότι αποτελεί το “Associate Campus του Πανεπιστημίου του Sunderland”.
Παρατηρούμε ότι υπάρχει κολλέγιο που συνεργάζεται με παραπάνω από ένα Πανεπιστήμια από αυτά που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει σχέσεις με το Keele University, το Queen Margaret University και το University of East London. Επίσης γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι τα περισσότερα ιδρύματα εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για να μπουν τα παραπάνω σχέδια σε εφαρμογή, είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αυτή αναμένεται σύντομα.