“Υιοθεσία Πλοίου”: Ένα πρόγραμμα προπαίδεια στη ναυτοσύνη

Διαβάζεται σε 4'
“Υιοθεσία Πλοίου”: Ένα πρόγραμμα προπαίδεια στη ναυτοσύνη

Φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα “Υιοθεσία Πλοίου™” επεκτάθηκε στην Αμερική, καθώς υιοθετήθηκε και από τα εννέα Δημοτικά και Γυμνάσια της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Πολιτεία της Φλόριντα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Adopt a Ship™ «Υιοθεσία Πλοίου™», που διαχειρίζεται η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Project Connect™ για τη μετάδοση της ναυτοσύνης και τη γνωριμία των προοπτικών της ναυτιλίας, μέσα από τα σχολεία γνωρίζει, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην Ελλάδα.

Σκοπός του Adopt a Ship™ «Υιοθεσία Πλοίου™», είναι η γνωριμία, η ενημέρωση και η διασύνδεση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης µε την ναυτιλιακή κοινότητα μέσα από ένα καινοτόμο διαδραστικό πρόγραμμα που διδάσκεται στα σχολεία με βιωματικό τρόπο. Περαιτέρω το Πρόγραμμα στόχο έχει την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα Υιοθεσία Πλοίου™, όπως αναφέρεται, συμβάλλει στη διατήρηση της παράδοσης που έχει η Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς οι Έλληνες, είναι δεινοί θαλασσοπόροι από τη Μυκηναϊκή Εποχή (1.600 π.Χ.). «Οι μαθητές πρέπει να μάθουν αυτή την ιστορία της ναυτοσύνης που μας διακρίνει παγκόσμια μέχρι σήμερα ως τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη», λέει η Δρ. Αδαμαντία Σπανακά, Εκπαιδευτική Σύμβουλος της Project Connect™.

Πώς λειτουργεί

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός πλοίου από μια τάξη για ένα ακαδημαϊκό έτος. Σε όλη αυτή την περίοδο, οι μαθητές επικοινωνούν με τον καπετάνιο εβδομαδιαία, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. «Ταξιδεύοντας» με το πλοίο και «μιλώντας» με τον Καπετάνιο, οι μαθητές αποκτούν πολλές γνώσεις για τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα και βλέπουν τους ορίζοντες που ανοίγουν για το επαγγελματικό τους μέλλον.  Παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, καθώς και την κριτική τους σκέψη και την ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς οι εκπαιδευτικοί σε σχολεία που έχει εφαρμοστεί δηλώνουν σε ποσοστό 77,3% πως χάρη στο Πρόγραμμα έχει γεννηθεί σοβαρό ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα της ναυτιλίας στους μαθητές τους.

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» έχει ήδη λάβει θετική υποδοχή, καθώς έχει «υιοθετηθεί» από 168 τάξεις σε 122 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με 122 πλοία από σαράντα οκτώ από τις πιο αξιόπιστες και παραδοσιακές ναυτιλιακές της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» δημιουργήθηκε από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (CSI) και τον Σύνδεσμο Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Κύπρου (CYMEPA) το 2006 για νέους μαθητές. Στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα παγκοσμίως, το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2018 από την Project Connect™, συλλογικά με την υποστήριξη των μελών της.

Φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» επεκτάθηκε στην Αμερική, καθώς υιοθετήθηκε και από τα εννέα Δημοτικά και Γυμνάσια της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Πολιτεία της Φλόριντα.

Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πρόγραμμα ναυτικής εκπαίδευσης «Υιοθεσία Πλοίου™» και η καινοτόμα πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα Online CV by Project Connect™, που υποστηρίζει και παρέχει εφόδια επαγγελματικής αποκατάστασης στη ναυτιλία για νέες και νέους, επίσης, παρουσιάστηκε, από την Project Connect™ στην κορυφαία διεθνή ναυτιλιακή έκθεση, Ποσειδώνια 2024, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo. Με στόχο την προώθηση της συμμετοχής και της περαιτέρω δράσης, οι άνθρωποι της Project Connect™ θα είναι παρόντες, πρόθυμοι να ενημερώσουν, να δημιουργήσουν συνέργειες και να προωθήσουν το πρόγραμμα σε ενδιαφερόμενους από τον ναυτιλιακό και εκπαιδευτικό τομέα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετείχαμε για άλλη μια χρονιά στα Ποσειδώνια, συμβάλλοντας στην αλυσίδα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, μια χώρα που ηγείται στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε η Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Project Connect™.

Η φετινή συμμετοχή στα Ποσειδώνια ήταν, όπως αναφέρεται, ακόμη πιο σημαντική, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής έχει ανακηρύξει το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης», υπενθυμίζοντας ότι η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στο μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας είναι ανεκτίμητη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα